Загубата на БДЖ е 16 милиона лева само за първите три месеца на годината. Това отчете финансовият директор на холдинга на заседанието на обществения съвет за спасяването на железниците.

През първите три месеца на тази година товарни превози са загубили 10 милиона лева, отчете финансовият директор на фирмата и изненадващо съобщи, че за разлика от тях пътнически превози са на печалба - почти три милиона лева.

Изнесените финансови резултати обаче не бяха приети еднозначно от участниците в обсъждането.

„Това е абсолютен фалш, цифрите са така, само че защо са на печалба пътническите превози - защото 2012 г. са ремонтирани вагони с пари. Докато в пътнически всички процедури бяха прекратени, е как няма да е на печалба, за сметка на уют и безопасност и влакове” заяви Розен Зарков от синдиката КТ - "Подркепа".

„Някой каза абсурд отзад или нещо такова, че този баланс не бил така, взели сме някакви мерки за да направим нещата балансирани, доколкото знаем, че навсякъде в цяла свят пътнически превози са субсидирани”, коментира транспортният министър Кристиян Кръстев.

В края на март транспортният министър Кристиян Кръстев смени председателя на Съвета на директорите и един от членовете на борда. На мястото на освободените бяха назначени машинист и адвокат.

Промените в ръководството бяха продиктувани от големите задължения на холдинга от над 700 млн. лв., както и от нарушения диалог с кредиторите. Тогава пред bTV транспортният министър обеща, че ще уволнява само шефове и хора от администрацията, но няма да пипа железничари. Той уточни също, че няма отказал се кандидат-купувач за „ Товарни превози” и сделката все още е в ход.