Министърът на образованието и науката професор д-р Анелия Клисарова прикани студентите да се включат активно в разработването на стратегия за висшето образование, която трябва да бъде подготвена до края на годината, предаде БТА.

Засега изработваме "макета" на стратегията, който ще бъде предоставен за обсъждане в университети, на преподаватели, студентски съвети, каза министърът при откриването на националната студентска конференция "Наука и образование в 21-и век - проблеми и тенденции" в черноморския комплекс "Албена".

Министърът поясни, че в стратегията има два основни акцента - доближаване на образованието до перспективите за развитие на икономиката и постигане на по-тясна връзка между БАН и университетите. По думите й така взаимодействието между наука-бизнес и образование ще подобри качеството на обучението и реализацията на завършващите висше образование.

Професор Клисарова добави, че стратегията ще намери опорни пунктове и в първата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж". Борбата за тази програма е тежка и вие заслужавате да я спечелите, обърна се министърът към студентите.

Финансирането на висшето образование през последните години достигна до незавидния дял от 0.5 на сто от брутния вътрешен продукт, целта е до 2020 година тази финансова подкрепа да нарасне до 1.1 на сто, съобщи на конференцията председателят на парламентарната комисия по образование и наука професор Ваня Добрева.