Образователният министър направи скандални изказвания пред ученици във Враца по време на посещение в СОУ „Христо Ботев”. Проф. Тодор Танев даде нравоучителен съвет на децата – да се държат „докрай” с маджари, евреи, арменци, „както те са докрай с нас”... „докато не омекнат”.

Думите му бяха в контекста на исторически факт, с който запозна учениците – бомбардировката над Враца, чийто инициатор е Уинстън Чърчил.

Той стигна и до научни „разкрития”, поставяйки под съмнение постиженията на личности като Михаил Ломоносов, Асен Златаров и Фредерик Жолио-Кюри, обобщавайки под определения като „нищо особено” и „пълна нула”.

По време на посещението си проф. Танев се снима с ученичка, докато друга говореше от чиновете под окуражителните му призиви „говори, говори”.

В конкретика – според образователния министър Ломоносов не е направил нищо особено, Златаров също - просто е ходил до Съветския съюз по време, когато тук е било фашизъм, и е казал, че е много хубаво и интересно работническо място.

Фредерик Жолио е взел фамилията на супругата си – дъщерята на Пиер и Мария Кюри, с тиренце, за да се фука. Иначе е бил пълна нула като учен. „По политически причини му се е отворила чак спирка на метрото. А Пиер, който е големият учен и нобеловият лауреат, го няма никъде. Да знаете, че истината невинаги е написана както трябва”, поучава децата проф. Танев.

По-късно през деня министърът обясни, че думите му са били неправилно интерпретирани и се извини на тези, които са се засегнали.