Обратното броене започна - броени часове остават до гласуването на вота на недоверие към кабинета „Орешарски", а разпределението на силите е с малко неизвестни.

Без новина - и днес заседанието на парламента започна с фалстарт. Кворумът беше събран след втория опит. От ГЕРБ влезе само Бойко Борисов, който „подмогна" мнозинството с един глас.

В кулоарите Борисов повтори тезата си - кабинетът трябва да подаде оставка. „Незабавна оставка, това е мъка за държавата, това е унищожаване на институциите в своята партия не можеш да станеш пръв, искаш да си пръв в държавата”, коментира председателят на ГЕРБ.

Лидерът на БСП предупреди да не се бърза с прогнозите за предсрочни избори. „Важно е да се направи правилния анализ и правилните изводи. Никой не бива да ги подценява, никой не трябва да ги надценява”, посочи Станишев.

Избори утре е ултиматум, пък каза пред БНР председателят на ДПС Лютви Местан. И още една реплика: „Не бихме подкрепили нов кабинет с нов министър-председател", допълни той.

Политолозите са на различни позиции. „Ситуацията от миналото лято не се променила, добре ще дойде ГЕРБ на Власт и какво от това. Ще дойде Цветан Цветанов”, заяви Мария Пиргова.

„Ако има някой кръвно заинтересован от това да има предсрочни избори, това е БСП. Станишев проведе миналата година кампания за свалянето на правителството от власт с помощта и ресурсите на Доган, назначаването на Пеевски беше част от сметката”, коментира Огнян Минчев.

За да е успешен вотът на недоверие, срещу кабинета трябва да гласуват 121 народни представители. ГЕРБ имат 93-ма депутати. БСП, ДПС и „Атака” имат общо 142, но зависи дали ще гласуват като един. Независимите са петима.