Представители на коалиция „Обединени патриоти” внесоха сигнал до главния прокурор срещу партия ДОСТ, предаде БГНЕС.

Според националистите политическата сила и председателят й Лютви Местан предявяват претенции към българската държава за признаване на турско малцинство у нас – действие, което ОП определя като нарушаващо Конституцията и законите на страната.

Вчера в студиото на „Тази сутрин” Лютви Местан се обяви български гражданин и етнически турчин, който се чувства европеец, като подчерта: „Не искам нищо повече от това, което България поиска за нашите сънародници в Албания, Украйна, Унгария“.

„Има достатъчно текстове в НК, по които може да бъде подведен под отговорност Местан и други политици от партията му. С тези изказвания те разделят обществото и партията им работи за това да разделя българските граждани на расов, религиозен или друг етнически произход, което е недопустимо“, каза днес пред журналисти Юлиан Ангелов от „Обединени патриоти”.

Той изрази надежда, че прокуратурата ще „докаже всички неща, които са обществена тайна вече – за кого работи Местан и партия ДОСТ. И тази партия да се забрани в България, както и хората, които обслужват чужди национални и държавни интереси, да бъдат преследвани от закона”.