„Няма абсолютно нищо лошо в това България да поеме нов външен дълг”, заяви президентът Росен Плевнелиев след днешната си среща в „месеца на политически консултации” с премиера и ръководството на ГЕРБ. В момент, в който пазарите са спокойни и Гърция е стабилизирана, страната би могла „по един добър начин” да разгледа темата, смята държавният глава.

Плевнелиев е бил успокоен от управляващите за старите задължения и падежа, който идва през януари 2013 година. България знаела какво прави и ще направи необходимото, уверили от ГЕРБ. Сред обсъдените теми в областта били още фискалният резерв, рисковете за ликвидността, управлението на Сребърния фонд.

От ръководството на управляващата партия изтъкнали пред държавния глава, че мерките в подкрепа на икономиката, заетостта и растежа са основен приоритет през настоящата година. Основен приоритет оставало и електронното правителство. Ще се работи и по национална стратегия за развитие на туризма, обещали още управляващите.

На срещата е бил обсъден и енергийният сектор, който вече получи нов ръководител в редиците на кабинета. Пред президента Бойко Борисов е посочил, че газовата връзка с Турция ще бъде приоритет на предстоящите разговори с турското правителство, а през май се очаква началото и на газовата връзка към Румъния. Забавянето на тези проекти бе сред причините, посочени от премиера, заради които бе освободен Трайчо Трайков.

Президент и премиер постигнали политически консенсус. Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС
Допълнителна насока, в която ще работи икономическото министерство, е промени в Закона за инвестициите, така че българската агенция за инвестиции да има по-активна роля и да се гарантира по-голяма свобода и гъвкавост по отношение на нуждите на конкретните инвеститори, съобщи държавният глава.

Той каза още, че са обсъдени и реформи в сектора на сигурността, където ръководството на НСО и НРС отдавна е обект на дискусия. По този въпрос Росен Плевнелиев обяви, че има пълен политически консенсус.

Дискутирани са били и бъдещи промени във водния сектор, администрацията и съдебната система. Президентът изведе на преден план Закона за конфискация на незаконно придобито имущество, чрез който според него страната има политическа воля за работещ закон.