Поведението на някои депутати в 42-то Народно събрание е заплаха за конституционния и демократичен правов ред в България и главният прокурор Сотир Цацаров не може повече да мълчи такъв бе коментарът в ефира на bTV на конституционалиста и бивш депутат от БСП Георги Близнашки.

Повод за него бяха действията на лидера на „Атака” Волен Сидеров, който през миналата седмица се появи на работа първо с полицейска палка, после и с пистолет, и организира шествие в знак на протест срещу гражданското недоволство от последните дни. Демонстрацията завърши в сградата на Българската национална телевизия, където Сидеров отправи критики към медиите.

С аргумента, че полицията не си върши работата, той заплаши партията му да организира граждански арести.
„Партиите по закон нямат право да създават полувоенни организации. Въз основа на това „Атака” може да бъде поставена извън закона,” коментира Близнашки, без да уточни дали заплахата е достатъчно основание, или е необходим действителен „граждански арест”.

„Има традиция въоръжени да не влизат в парламента. Самото Народно събрание трябва да се върне към една класическа позиция,” препоръча конституционалистът.

„Имунитетът не е непробиваема броня, която да позволява на депутатите да правят каквото си искат,” посочи още проф. Георги Близнашки.

По думите му, имунитетът е защита, която позволява на народните представители да са действително независими. „Имунитетът им обаче е свързан с действията им в парламента, но не и извън него. Депутатите са граждани като всички останали и имунитетът им е в съвсем друга посока. Въпросът е защо има търпимост към такова поведение. Не трябва да се преувеличава и частната неприкосновеност на депутата,” продължи Близнашки.

Според него проблемът с „криворазбрания” имунитет идва от разширяването на понятието в ранната фаза на прехода, както и от „архаичното решение” за ненаказуемост на Конституционния съд, което има нужда от преразглеждане.

Проф. Близнашки даде пример с други държави, където парламентарната сесия е по 9 месеца и наказателна отговорност от депутатите може да се търси през останалите три, докато в България парламентът заседава целогодишно.

„Протестите могат да ескалират заради политическите провокации, необходима е намеса,” категоричен бе той.

Миков и гражданите

Конституционалистът коментира и обръщението на парламентарния председател Михаил Миков към гражданите със забележката, че подобни действия са прерогатив на държавния глава, а не на председателя на Народното събрание.

„Това са рецидиви от отдавна отминали времена, наследници сме на една авторитарна политическа култура, не можахме да наложим ценността на демокрацията,” обясни той.

Забележката към трите национални телевизии и отразяването на протестите Георги Близнашки определи като „рефлекс да се размаха пръст към неудобните медии”.