Венцислав Кирилов Караджов бе избран от Народното събрание за председател на Комисията за защита на личните данни (КЗЛД). Съставът на комисията се запълва от членовете Цанко Вълков Цолов, Цветелин Николов Софрониев, Мария Георгиева Матева и Веселин Ценов Целков.

Във вихъра на скандала със злоупотреба с лични данни, новият председател и членове ще заменят веднага своите предшественици, чиито 5-годишен мандат изтече още през 2012 г.

Венцислав Караджов е съпругът на депутата от БСП Деница Караджова. Той е юрист, бил е съветник в Асоциация "Прозрачност без граници", работил е като съветник на министъра на вътрешните работи по международна дейност и борба с корупция през 2009 г., а през 2011 година е избран и за член на Централната избирателна комисия.

От ГЕРБ поискаха да разберат каква е цялостната визия за работа на кандидатите. Красимир Ципов обяви още преди гласуването, че няма да подкрепи новия състав на КЗЛД, защото счита процедурата за непрозрачна. Според ГЕРБ кандидатите е трябвало първо да бъдат изслушани в комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

Да покрием гафа

"Проблемът е дали ЦИК е предприела всички технически способи за защита на личните данни, тъй като липсата на достатъчно надеждно ниво на защита създава възможност да се злоупотреби с тези данни", заяви Караджов.

"С въвеждане на ЕГН може много лесно да бъде проверена информация, което идентифицира друго лице", допълни той.

Още утре сутрин новият състав на КЗЛД ще се събере на заседание, а първият въпрос ще бъде дали ЦИК е осигурила достатъчно добре техническата защита на данните на българските граждани, обеща новият шеф на комисията.