Ново обединение от пет партии доказа на полето на политиката, че разноименните магнитни полюси се привличат. "Движение България на гражданите", ДСБ, Синьо единство, Зелените и „Свобода и достойнство” на Корман Исмаилов и Касим Дал сядат на масата за преговори в посока създаване на гражданска платформа.

Новината бе съобщена от лидера на ДБГ Меглена Кунева, която посочи като бъдещи партньори граждански организации и партиите в дясно и център-дясно. ГЕРБ обаче беше изключена като възможност за съвместна работа.

"Назрял е моментът всеки да направи крачка назад от тясно партийните си интереси и егото си, за да може България и реформаторски настроените хора да направя две крачки напред", коментира Кунева. Тя посочи, че процесът ще бъде максимално прозрачен, а първите резултати се чакат в най-скоро време.

Не закъсня и първия общ ход на „петте” - декларация с четири стъпки за излизане от кризата. Сред тях са оставката на Пламен Орешарски до 15 юли, отказ на партиите в парламента от мандат за формиране на нов кабинет в рамките 42-то НС, предсрочни избори до края на септември и приемане на промени в Изборния кодекс.

Преговорите започнаха в сряда в 14.00 часа, а ръководител на екипа на ДБГ в тях е бившият член на СДС Найден Зеленогорски. „Ще направя всичко възможно в България да има стабилен и успешен десен проект, който да даде шанс за промяна. Демокрацията се лекува с повече демокрация”, каза той.

В търсене на силен опозиционен блок вдясно, в който да бъде представена средната класа, се впусна още миналия понеделник ДСБ. Тогава обаче председателят Радан Кънев се въздържа от абревиарури, за да не бъдат обвинени в „яхане” на протеста. Точно седмица по-късно той конкретизира, че този реформаторски блок ще бъде без СДС и ГЕРБ.