Новият здравен министър Десислава Атанасова отказа да оцени работата на своя предшественик д-р Стефан Константинов. Изтъкна обаче, че това е направил премиерът, който преди дни коментира бившия си кадър като човек, който се движи след събитията и позволява друг „да му вади горещите картофи”.

Атанасова все пак си позволи да открои вината на сменения министър пред bTV: „Твърденията на един човек, че не е чул, че не е разбрал, че не знае какво се случва година и половина изглеждат несериозни. Правомощията и задълженията на здравния министър са той да отговаря за лекарствената политика на България. Бил е длъжен да знае”.

Тя уточни, че наредбите, по които се договарят цените на медикаментите, се подписва от здравния министър. Кореспонденция между него и здравната каса, на която Атанасова станала свидетел, съдържала предупреждения за проблема, които обаче не били отчетени от Константинов.

В пика на скандала бившият вече министър отбеляза, че не подава оставка, за да не признае победата на „всички хора, които през годините са изградили в здравеопазването една чудесна мрежичка за източване на пари”. После поиска подкрепата на ГЕРБ. Политическите му партньори обаче не протегнаха ръка за помощ – заради конкретните законодателни мерки, които предложил пред здравната комисия в парламента, чийто председател бе Десислава Атанасова.

Тя призна, че може би има „някаква мрежа” и че много са министрите, опитвали реформа, която обаче не станала видима за хората. „Смятам да не използвам думата реформа в речника си. Ще се опитам да намеря баланса между интересите на пациентите и лекарите”, обеща новото назначение в кабинета „Борисов”.

„Тежката артилерия на ГЕРБ”, както самата Атанасова се определи, заяви, че не се чувствала „хвърлена на кучетата” заради проблемите в сектора, тъй като все някой трябвало да поеме политическата отговорност.

Още непрекрачила прага на здравното министерство, тя даде заявка за високи амбиции: „Аз съм от ГЕРБ и съм част от партийната структура още от първия ден, участвала съм във всички избори, била съм сред хората, знам техните проблеми. Един от основите е здравеопазването. Ще бъде нескромно да кажа, че ще успея, но имам амбицията да успея. Оценката ще дойде по-късно. Като председател на здравната комисия оценките за мен са положителни и това ме убеждава, че ще се справя с поста на здравен министър”.

По думите й в предложението на премиера за поста нямало нищо драматично. Тя обаче не приела от раз, малко по-късно отговорила, че е съгласна.

Атанасова изтъкна, че юридическото й образование ще е в неин плюс, тъй като ще работи за законодателни промени. Една от основните й цели е да даде възможност на НЗОК да договаря отстъпки за всички продукти. В работата си тя заяви, че ще разчита на диалог с вицепремиера Симеон Дянков, който отговаря за здравния ресор, и който беше определен като „близък” на бившите вече заместник-министър Гергана Павлова и директор на касата Нели Нешева. Обеща още здравните вноски в този мандат да не бъдат вдигани.

Цялото интервю с Десислава Атанасова гледайте тук.