Преди часове стана ясно, че кметът на Карлово Емил Кабаиванов е новият председател на СДС, след като победи депутата Ваньо Шарков в надпревара за лидерския пост.

„Да, очаквах победата, защото знаех, че ще получа подкрепата на мнозинството от членовете на СДС,” каза за „Тази сутрин” Кабаиванов, който не прие, че в Съюза на демократичните сили се е водела битка за председателското място и заяви, че неговият принцип бил да се държа коректно по време на кампанията.

За Кабаиванов гласуваха 3 945 членове на СДС, а Шарков събра 3 690 гласа.

„Активността на изборите беше голяма,” отбеляза още победителят.

„СДС ще продължи да поддържа коректни отношения с десните и дясноцентристки партии в България, но за нас сега е най-важен пътят на възстановяване на доверието на десния избирател в СДС и чак тогава ще оформим окончателното си становище за изборите,” така Кабаиванов коментира въпроса дали сините ще търсят коалиране за парламентарния вот и дали могат отново да се обърнат към доскорошния партньор в Синята коалиция в лицето на Демократи за силна България.

„Участието ни в коалиции на миналите избори не доведе до очакваните резултати,” констатира новият лидер на СДС.

Въпреки новите си ангажименти, свързани с ръководството на Съюза на демократичните сили, Емил Кабаиванов смята да запази кметския си пост в Карлово, откъдето ще дирижира процесите в СДС.