Поне една година преди вота трябва да бъдат приети новите правила в изборното законодателство. Това е записано в Кодекса за добрите практики на Венецианската комисия, която пряко наблюдава изработването на новия изборен закон у нас, обясни зам.-шефът на парламента и председател на временната комисия за обсъждане и приемане на нов кодекс Мая Манолова пред БНР.

Въпреки това на вчерашното заседание на комисията стана ясно, че новият Изборен кодекс трябва да бъде приет до края на месец февруари, тъй като е необходим период от няколко месеца, в който да бъде назначена и да заработи нова изборна администрация за евровота през май. По-късно стана ясно, че България може да понесе санкции от Брюксел за неспазване на посочения срок от Кодекса на Европейската комисия за демокрация чрез право, по-известна като Венецианската комисия.

Според Манолова обаче това се отнася само към онези текстове в кодекса, които въвеждат по-висок изборен праг или нови условия за регистрация.

Манолова заяви още, че новият кодекс е много по-добър по отношение на публичност, прозрачност, равнопоставеност и участие на гражданите от всички до момента.

"Там е всичко, за което са се борили гражданските организации в тъмните времена на управлението на Борисов и Цветанов, когато Фидосова управляваше този процес", каза тя.

Шефката на временната комисия коментира и темата за преструктурирането на изборната администрация в лицето на Централната избирателна комисия. Според нея ЦИК е създала толкова проблеми по време на президентските, местните и парламентарните избори, правила е каквото си иска, работила е изключително на тъмно, не е допускала наблюдатели и медии и е взимала решения по политическа съобразност. По думите й ЦИК не би следвало да остане на следващите избори.

Разцеплението

На въпрос за оставката на Ивайло Калфин, Манолова отговори, че ако някой работи на избори в друга листа, той е приключил с партията и се надява Калфин и Първанов да преосмислят своите намерения.

"Те са опитни политици и би трябвало да знаят какво ще причинят на хората в БСП", каза още тя. По думите й регистрирането на алтернативна лява листа работи в интерес на Борисов - разцепление вляво, за да може той да се бори за по-челно място на евроизборите.

Манолова припомни, че Калфин е бил кандидат за президент на левицата с възможно най-силния кандидат за вицепрезидент - Стефан Данаилов, бил е водач на листата на БСП за евроизборите, вицепремиер и външен министър в правителството на Станишев, а в момента има много номинации за листата за предстоящите избори и ще бъде в челото, ако остане.

"Дебатът по идеите и по политиките се случват на партийните форуми. Заседанията на НС на БСП винаги са били отворени за Калфин. Предстои конгрес на 8-ми февруари, където е мястото за дискусия и всеки да каже каквото има и да се вземат важните решения", обясни тя.

Имунитетът на Сидеров

За искането на главния прокурор за свалянето на имунитета на Волен Сидеров Манолова коментира, че лидерът на Атака има възможност сам да реши дали да се откаже. Тя обясни, че ако това не се случи, има процедура - свиква се временна комисия, която проучва всички факти, които се съдържат в исканията на главния прокурор и да предложи на пленарната зала решение.

"Решението ще бъде взето според фактите и съобразно закона. Това действие има юридически последици и то трябва да бъде преценявано, с оглед на законовите изисквания.", заключи Мая Манолова