Новите депутати положиха клетва. Първото заседание на 44-тия парламент беше открито от Тома Томов, който в краткото си слово обърна поглед към началото на българската държава и първия парламент.

„Председател на най-първия парламент е благородният Панайот Волов. Този парламент се състои от 13 учители, 11 занаятчии, търговци, земеделци, трима свещеници и един лекар. Между тях 27 войводи и посветени в народното дело. Всичките са образовани и просветени. Те не мислят за кариера, не сключват сделки и не правят компромиси“, посочи Томов.

Той се обърна към новите 240 народни представители и заяви, че е време да оправим дома си и да си върнем децата, „които натирихме по света да се лутат за чужд хляб“.

След клетвата лидерите на партиите, които влязоха в парламента, прочетоха декларации.

От името на ГЕРБ от реч държа зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. „Ние сме първа политическа сила, българските избиратели ни подредиха така, че никой да не може да управлява самостоятелно“, обяви Цветанов.

Той направи заявка за пълен управленски мандат от четири години.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че партията ѝ ще е в опозиция. Близо 1 млн. българи вярват, че БСП носи промяната – няма да ви разочароваме, обеща лидерът на левицата.

Социалистите ще предложат замразяване на заплатите на депутатите със задна дата – на нивото на заплатите в края на 43-тия парламент, както и актуализация и увеличаване на всички пенсии.

  • Вижте кои ще са председателите на комисиите в 44-тото Народно събрание
  • Камен Костадинов от ДПС напуска парламента
  • ГЕРБ и Патриотите подготвят чернова на коалиционното споразумение
  • БСП официално внесе предложение за замразяване на депутатската заплата
  • В 44-тия парламент влезе синът на кмета на Симитли
  • Димитър Главчев: 2,5 млн. българи поискаха мажоритарен вот
  • Драгомир Стойнев: Коалицията ГЕРБ и Патриоти няма как да издържи 4 години
  • Започват редовните заседания на 44-тия парламент
  • Първи ден на новото НС, а вече има отцепил се депутат
  • Цвета Караянчева: Показахме, че сме в друг етап в политиката

ДПС също ще е опозиция в новия парламент. Няма да подкрепим крайни национализми в управлението, заяви лидерът на партията Мустафа Кардайъ.

„Българският народ определи така – да няма друга възможност за управление, освен коалиция между ГЕРБ и Обединените патриоти. Не можем да си позволим да вкараме България в спиралата на политическата нестабилност, страната ни има нужда от парламент с ясно мнозинство, стабилно управление и правителство, работещо по ясна програма“, заяви Валери Симеонов, който говори от името на коалицията „Обединени патриоти“ (НФСБ, ВМРО и „Атака“).

Веселин Марешки, лидер на новата формация в парламента – Воля“, призова колегите си да работят така, че да се върне достойнството на българския депутат.

Председател на 44-тото Народно събрание ще е Димитър Главчев. Той беше предложен от парламентарната група на ГЕРБ, беше единствената кандидатура и получи подкрепата на 157 депутати.

За зам.-председатели бяха избарни Цвета Караянчева от ГЕРБ, Валери Жаблянов от БСП, Явор Нотев от „Обединените патриоти“, д-р Нигяр Джафер от ДПС и Веселин Марешки, лидер на „Воля“. Кандидатурите бяха гласувани анблок и бяха одобрени от 235 народни представители.

Днес депутатите успяха да гласуват само една комисия – за правилника на дейността си. Първото значимо гласуване в пленарната зала ще бъде за новото правителство.