Най-важната цел на 44-тото Народно събрание ще е да осигури политиките, които правителството ще изпълнява. Важно е да продължим това, което започнахме при миналия Парламент. Това каза в предаването „Лице в лице“ по bTV Цвета Караянчева, един от зам.-председателите на новото НС.

По думите ѝ програмният документ на ГЕРБ и „Обединените патриоти“ е напълно изпълним и ще помогне за пълния 4-годишен мандат на кабинета.

Диалогът, който водиха колегите две седмици, показва, че наистина сме в друг етап в политиката – когато може да направиш компромис не на всяка цена, каза тя. Показахме, че не търсим власт на всяка цена и това, което предстои да се реализира, ще бъде наистина добро, добави Караянчева.

По думите ѝ от предното коалиционно управление в ГЕРБ се „научихме да си говорим“.

Снимка: bTV

На въпрос дали има пълно доверие на Патриотите, тя каза: „След като сме седнали на една маса да говорим, след като така ни е наредил българският избирател и няма друга алтернатива...“ Другата алтернатива, по думите ѝ, са нови избори, а и хората, и политиците са се изморили от избори.

Според Караянчева ГЕРБ ще правят разумни отстъпки.

ГЕРБ не приема идеята на президента Румен Радев за ограничаването на правата за гласуване на българите в чужбина, каза гостът. Тя добави, че трябва да се направи така, че да се увеличи избирателната активност в страната.

Караянчева каза още, че според нея ДПС и ДОСТ са едно и също, защото използват едни и същи методи. Подкрепа от ДПС не бихме приели, задкулисни договорки няма и не може да има, заяви тя.

Караянчева сподели, че поканата да стане зам.-председател на Парламента е била „изненада и признание за нея“. Разбрала, че ще бъде предложена едва вчера следобед, но не се колебала да приеме.

Вижте целия разговор във видеото: