Депутатите приеха с консенсус решение за определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса за въоръжените сили. Това стана при закрити врата, защото приложение към проекта за решение, внесен от Министерския съвет, е класифицирано с гриф за сигурност "поверително".

„Става дума за структури, които предоставят личен състав, техника и това са ДАНС, Националната разузнавателна служба, НСО, МВР и Прокуратурата. По отношение на военните формирования, към които се придават запасните, това са видовете въоръжени сили – сухопътни войски, ВВС, Военноморските сили, Военна полиция, стационарната КИС”, обясни военният министър Ангел Найденов.

Той допълни, че гласуваното днес предложение е доказателство, че решенията, които се вземат в областта на националната сигурност, в частност на военната сигурност и отбраната, предполагат висока степен на съгласие, ако не и пълен консенсус. „В случая очевидно има пълен консенсус по предложението, което беше направено”, каза още министърът.

Той отхвърли решението да е обвързано с нарастващата вълна бежанци в страната. "Това е един проект за решение, който е готвен достатъчно дълго време, и изисква дълга подготовка и сложни разчети, обясни министърът", обясни Найденов.