Министърът на земеделието Десислава Танева заяви днес, че ще предложи за директор на Държавен фонд "Земеделие" Румен Порожанов.

Той беше министър на финансите в служебния кабинет. Преди това той бе директор на ДФ "Земеделие", като в края на август 2013 г. напусна фонда. През 2011 г. той беше пребит при неизяснени обстоятелства.

Преди да оглави ДФ "Земеделие" Порожанов бе началник на кабинета на министъра на финансите по време на предишното управление на Бойко Борисов Симеон Дянков.

Новината идва в деня, в който се разбра, че съдът е върнал на поста един от многото шефове на ДФЗ след Порожанов – Мирослав Николов, който беше свален след продължила със седмици война с аграрния министър в кабинета „Орешарски” Димитър Греков.

Мерки срещу незаконната сеч

Танева и нейният заместник, отговарящ за горите Георги Костов, представиха новите мерки срещу незаконната сеч. Те трябва да бъдат въведени ускорено и до юни догодина да дават вече резултати.

Към момента, от 8 млн. кубични метра сеч годишно, 1-2 млн. кубика са незаконно отсечени.

Ще бъдат създадени 137 мобилни групи за цялата страна. Те ще бележат отсечените трупи с нови пластмасови уникални маркировки. Освен това ще се въведат и електронни фишове. По този начин се очаква да се намали с 20 процента незаконната сеч и съответно да се увеличат приходите за държавата с толкова процента.

Мерките ще се въведат най-напред в държавните гори, а по-късно ще станат безплатни и задължителни и за частните гори.

Отделно, след промяна в нормативната уредба, която ще бъде инициирана до края на годината, ще се създаде регистър на имащите право да секат и всеки, който веднъж вече е хванат да сече незаконно, ще бъде с отнето разрешително.