Днес собственици на имоти в района на защитена зона „Калиакра”, управляващи и екоорганизации ще седнат на масата на преговорите. Те ще търсят решение, така че държавата да не плаща по 40 хиляди лв дневно санкции на Евросъюза, но и да се защити интересът на хората.

До конфликта се стигна след забранителната заповед на екоминистерството, издадена с цел да се избегнат финансови санкции от дело срещу изграждането на шест вятърни парка и голф комплекс в зона, която е част от "Натура 2000".

България се задължи да обяви зоната от Балчик до село Тюленово за защитена зона "Комплекс Калиакра". Това решение доведе до протести на собственици на земи – макар по-късно да стана ясно, че стопанската дейност ще се забрани само върху така или иначе неплодородни земи.

Заповедта на екоминистъра беше временно блокирана, след като премиерът Бойко Борисов се намеси в казуса.

Вчера прокуратурата започва проверка на спирането на строителството, земеделието и риболова в част от защитената зона. Отново вчера сайтът „Биволъ” публикува свое разследване, според което ощетени от забраната са всъщност група едри бизнесмени.