Преговорите за структурата и състава на кабинета "Борисов" 3 продължават. И днес ГЕРБ и Патриотите заседаваха при закрити врата.

Двете формации трябваше да водят разговори на неутрална територия - в парламента. В последния момент настъпи обрат и сега преговорите се водят в централата на ГЕРБ.

Тази седмица трябва да бъде подписано коалиционното споразумение. Очаква се в новия кабинет да има четирима вицепремиери и 17 министри.

Предполага се, че Патриотите ще получат четири министерски кресла - Икономика или енергетика, туризъм, социално министерство и култура.

Коалиционното споразумение все още се изчиства, за да не се получат грешки от миналото. Имена на министри не са назовавани. В него ясно ще бъде записано как се номинират и отзовават министри. 

"Принципът е че тази политическа сила, ако приемем че са два субекта, която е определила и дала подкрепата си за определен министър, има право да го отзовава на основание, ако има неудачи в работата му.", обясни Владислав Горанов от ГЕРБ.

"Няма логика да има министерства губернии на една или друга партия, ако например, "Обединени патриоти" вземат едно министерство би било тотална грешка да има квота от една партия това показа своята несъстоятелност при предишното управление", обясни и Красимир Каракачанов.

КОЙ ще бъде министър

И двата преговорни екипа са категорични, че всичко върви по план и коалиционно споразумение и имена на министри ще има на 4 май. Новият кабинет ще има 17 министри и четирима вицепремиери, като единият вероятно ще отговоря за  подготовката за европредседателството ни.

Снимка: bTV

Неофициалнo се завъртяха и имена на потенциални министри като това на д-р Констадин Ангелов или Даниела Дариткова за здравеопазването, Славчо Атанасов на културата и Калин Георгиев на вътрешните работи. Неясно остават кой ще поеме поста във външното ведомство, икономиката и туризма.

Очаква се решенията сред партньорите да се взимат от Съвет на коалицията.