Нова порция обществени поръчки за близо 200 милиона лева във Варна и Бургас бяха спрени. От Брюксел министър-председателят Бойко Борисов пък обяви, че ще спре поръчката и за Зимния дворец в София.

Спрените поръчки са за 120 милиона лева за облагородяване на варненската градска среда, за 25 милиона лева за модернизация на пречиствателната станция на Златни пясъци и за 12 милиона лева за спортния комплекс в Бургас.

Снимка: btvnovinite.bg

И двете спрени варненски поръчки нямат избрани изпълнители, на всички участници в конкурса имат право да обжалват. Забавянето ще отложи още повече решението на дългогодишния проблем с изливането на тоалетните на плажа и ще се отразят зле на туризма, коментират от туристическия бранш.

„Спирането на проекта означава само и единствено отлагане на неговия пуск, съответно решаване на екологичния проблем на Черноморието и в частност на Златни пясъци. Това забавяне ще лиши за следващите минимум две години пуска на тази мощност, заяви Веселин Русев, директор на ВиК-Златни пясъци.

Обществената поръчка за изграждане на спортен комплекс с покрит басейн с олимпийски размери в Бургас също беше прекратена, защото бюджета не покрива цената на проекта.

Снимка: btvnovinite.bg

„Преди да се сключва договор, ще прецизираме обхвата на поръчката, може би част от откритите игрища ще отпаднат, за да можем да се вместим във финансовия ресурс”, коментира инж. Чанка Коралска, заместник-кмет по строителството на община Бургас.

В спряната вчера поръчка за изграждане на горски пътища за 95 милиона лева за 4 години, изобщо няма избран изпълнител.

Министър-председателят съобщи, че проекта за магистрала "Хемус" ще се промени, защото има възможност цената да бъде свалена.

В специално изявление, от фирма "Водстрой 98", която различни медии свързаха с отменената поръчка за построяване на горски пътища за 95 млн. лв., обявиха, че усилията по омаскаряването на фирмата продължават. В изявлението се пита, възможно ли е правителството да прекратява процедури под натиска на един конкретен олигарх.