Поръчката за прокарване на горски пътища в Южноцентралното горско предприятие за 95 милиона лева, която правителството вчера прекрати, е била спряна преди да приключи. Това съобщи заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов пред bTV.

Вчера от правителството обявиха, че прекратяват две поръчки, за да се изчистят съмненията, че общественият интерес не е защитен.

Медийни публикации свързват една от поръчките - тази за прокарването на горски пътища с фирма "Водстрой 98", за която също се споменава, че е близка до депутат от ДПС Делян Пеевски.

„Не е приключила и няма обявени победители, има 20 участника, индикативната стойност е до 95 милиона, а не над 95 милиона, обществената поръчка до този момент не е приключила и вече е прекратена, но във всички случаи ще бъде обявена по новия Закон за обществените поръчки (...) Всичко може да се обжалва”, каза Костов.

Реакция от "Водстрой 98"

„Решението на премиера да отмени всички търгове за обществени поръчки с държавно участие за сетен път разпали интригантството и користните амбиции на един олигархичен кръг в България”, се казва в изявление до медиите на шефа на „Водстрой 98” Иван Мирински.

От фирмата заявяват, че са обект на внушения и нападки, че Бойко Борисов спира търга именно заради тях.

От фирмата декларираха, че ще участват във всички търгове за строителство и питат: Те ще бъдат ли отменени при това положение? От фирмата призоваха правителството да се разграничи от внушенията, които се правят от някои медии.

„Цитираният случай е само брънка от поредица гнусни нападки срещу българска фирма, която вече близо 10 години е на водещи позиции в строителния бранш, спазва законите и изпълнява стриктно задълженията си към обществото и администрацията”, се посочва в изявлението.

„С нестихващ нездрав ентусиазъм олигархичните слуги на капитала се мъчат да свържат “Водстрой 98” АД с определени влиятелни политически фигури”, се отбеляза още в него.