Нов вот на недоверие към кабинета "Орешарски" ще бъде внесен от ГЕРБ следващата седмица. За пореден път политическите теми и случващото се в Народното събрание ще са в центъра на общественото внимание.

Днес стана ясно, че ГЕРБ ще внесат вот на недоверие към кабинета, като в момента уточняват темата. Неофициално от партията заявиха, че най-вероятно ще изберат инфраструктурата и регионалното развитие като сектор от дейността на кабинета, който според тях е най-слаб.

Управляващите от своя страна пък са обявили пълна мобилизация и стягат редиците за предстоящите пленарни дни. След цяла седмица игра на котка и мишка и липса на кворум в пленарната зала, ГЕРБ смятат да продължат тази практика и през следващите дни. Тактиката им обаче засега била тайна.

Според източници от ГЕРБ, поводите за вот на недоверие са много, но изборът паднал върху инфраструктурата. Опозицията е възмутена и от ситуацията в и около парламента. Освен внасянето на вота, опозицията смята да продължи да бламира и пленарните заседания. Мнозинството обаче вече е готово за отпор.

„Парламентът и сега си работи, независимо от ГЕРБ”, заяви Мая Манолова. От БСП са готови да посрещнат и втория вот на недоверие. „С първия вот на недоверие беше голяма излагация и се радваме, че са решили да се явят на поправителен. Ще присъстваме в зала и ще дебатираме”, обеща зам.-председателят на НС.

От БСП не отрекоха, че им предстои мобилизация, но допълниха, че всъщност провалени са само заседанията, от които е имала интерес опозиция - денят за контрол и исканията за оставка на парламентарния шеф и на кабинета.

Още един политически скандал се разрази днес. ГЕРБ обявиха, че депутатът Иван Иванов е гласувал в пленарната зала, въпреки че в момента Конституционният съд гледа делото за това дали трябва да остане народен представител, след като е бил номиниран за заместник-министър.

Стана ясно, че за разлика от Делян Пеевски, който отказа да даде обяснения пред съда, Иван Иванов смята да се яви и то с адвокат. Според депутата това е част от правото му на защита.