Министърът на околната среда и водите Нона Караджова оцени с отличен работата на екипа си в министерството и похвали свършената работа по създаването на Дирекцията по климата към ведомството. Караджова остави изграждането на втори лифт на Банско за следващото правителство.

По думите й община Банско трябва да отрази забележките, тъй като предложенията не са били приети в пълен обхват. „Исканията не са за застрояване, а са за това да може да изготви план, който да може да бъде подложен на оценка някога. Когато бъде подложен и ако бъде одобрен след обществено обсъждане и екологични оценки евентуално тогава да се строи втора въжена линия”, посочи Караджова.

Министърът в оставка заяви пред журналисти, че в момента дирекцията по климата работи отлично, българските дружества са имали възможност за приходи от над 200 млн.лв. по време на кризата, а БНБ има приходи от 53 млн.лв. заради „добрата работа на тази дирекция”.

Караджова продължи с прегледа на постигнатото от МОСВ и обърна внимание на изпълнените изисквания от страна на България за тръжен продавач, привличане на средства, с които над 70 обекта се изпълняват по схема за енергийна ефективност.

„Подпомогна се газификацията в над 20 града. Водих тежки битки с ТЕЦ-овете. Доста хора не се интересуват от темата и ще оценят това единствено, ако останат без вода, канализацията им връща обратно и в хола им се разлеят фекалии, ако боклуците им се стоварват пред домовете или се наложи да се изнасят в чужбина и таксите им станат непосилни. Това са съоръжения, които са извън погледа”, категоричен беше министърът в оставка.

Развитието по проблема с праховите частици също беше отличен. „ От нулата започнахме работа, настоявахме общините да направят анализ откъде идва проблемът. Направихме методики. Праховите частици са много опасен замърсител. Общините разработиха програми, които се изпълняват”, заяви Караджова.