Нашите общества в България и Европа трябва да се подготвят за снимките с измъчени лица на телените мрежи – това е тежък морален и политически избор за обществата и политиците пред това да гледат тъжните и измъчените лица на своите граждани. Това каза в студиото на „Лице в лице” бившият военен министър Бойко Ноев.

Той беше категоричен: „Затварянето на границите е единствената възможност ние да се опазим”.

Според него министърът на отбраната Николай Ненчев е допуснал „груба политическа грешка”, когато не е поискал от НАТО помощ за защита на границата с Турция. Ноев обясни, че по искане на Германия подобни мерки ще се прилагат на гръцко-турската граница и „логиката показва, че този поток следващия път ще се насочи към нас”.

По повод изявленията на турския президент Реджеп Ердоган, че във всеки един момент може да пусне автобусите на север, ексминистърът отбеляза, че това е „едно много враждебно изказване срещу България, което сваля маските и показва, че днешното турско управление не е добронамерено към България”.

Според него режимът на Ердоган е превърнал Турция в „резервоар за бежанци”.

Той призова час по-скоро армията да бъде подготвена за разполагане по границата, като напомни, че в продължение на цяла година е срещал съпротивата на Ненчев и на президента Плевнелиев, но обстоятелствата са показали, че е бил прав.

„Рестриктивната политика трябва да се приложи и към МО, където се готвят да развържат една кесия и да започнат корабостроителна програма, на която не й е моментът (...) Сухопътни войски са това, което ще понесе основната тежест”, подчерта Ноев.

Според него политиката на Ангела Меркел е с главна вина за бежанската вълна. „Несправедливо е да кажеш „Елате всички в Европа” и, като ти се изчерпи капацитетът, да кажеш „Трябва да има солидарност”, подчерта Бойко Ноев.

Според него в ЕС трябва да бъдем единни, но „ако това трябва да е на всяка цена, не знам дали България може да я плати”.