Към настоящия момент броят на работещите служители в СОБТ не покрива щатната численост. Това се посочва в писмен отговор на депутатски въпрос, отправен към вътрешния министър Румяна Бъчварова и цитиран от БГНЕС.

„В тази връзка е издадено писмо на главния секретар на МВР от 07.12.2015 г., с което е указано на ръководителите на структурите от МВР да осъществяват управленско съдействие за кадровото обезпечаване на Специализирания отряд за борба с тероризма”, пише тя.

Заради естеството на работа на баретите, Бъчварова не влиза в конкретика за това колко барети се търсят. Всеки месец със заповед на командира на отряда се провежда вътрешен подбор сред служители от системата на МВР.

След етапите на вътрешен подбор следва сформиране на отделни групи най-малко от осем души от издържалите кандидати, а впоследствие и тяхното обучение в рамките на три месеца.

“Предвид липсата на задължителна военна подготовка към момента в България, е направена преценка, че за нуждите на СОБТ е необходимо да се търсят служители, които имат първоначален професионален опит в структурите на полицията”, уточнява вътрешният министър, която е категорична, че проблемът не може да се реши с автоматично назначаване на нови кадри.