Плажовете няма да се раздават по модела 3 в 1. Това заяви в Русе министърът на туризма Николина Ангелкова, която определи като спекулации появилите се в медиите информации за прилагане на т.нар. Харвардски модел.

При него концесионерът получава един печеливш плаж в комбинация с два непосещаеми.

Ангелкова припомни, че в момента министерството на туризма разработва концепция за управление на морските плажове и за тяхното групиране. До два месеца рамката на концепцията ще е готова, след което ще има широко обществено обсъждане.

„За да можем да определим всеки един от всички плажове към коя група принадлежи, е необходимо ние да финализираме нашата концепция, да обсъдим с всички заинтересовани страни, да направим съответно методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, изобщо за отдаването на концесия за всяка една конкретна група и тогава мога да отговоря на този въпрос“, заяви Ангелкова.

В Русе министър Ангелкова и кметът на града Пламен Стоилов подписаха договор, с който се дава старт на българо-румънския Технически секретариат по приоритетна ос 3 за туризъм и култура на Дунавската стратегия.

Офисът ще насърчава реализацията на общите проекти и дейностите между всичките 14 страни по Дунавската стратегия.