България няма две външни политики, има само една, тя е много добре координирана и е миролюбива. В това не бива да има и сянка съмнение, казвам го с цялата си отговорност. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Запитан дали той самият или външният министър Даниел Митов са поемали ангажименти към НАТО или други евроатлантически структури, които не са съгласувани с министър-председателя Бойко Борисов, Ненчев отговори: „В никакъв случай. В НАТО няма изненади – всяко решение се взема въз основа на много задълбочени анализи, понякога това отнема месеци. Това в известна степен е слабост на Алианса. В никакъв случай не е имало разминаване. Трябва да свикваме с тази информационна среда, която очевидно е зловредна и много често определени политици, анализатори и медиите дезинформират обществото“.

„Никога, в нито един момент политиката не е била разнопосочна, съгласували сме всяка позиция и решение, казвам го с цялата си отговорност“, повтори министърът и добави, че премиерът е бил в течение на всичко, „няма и как да е по различен начин“.

На въпрос възможно ли е Черно море да остане демилитаризирана зона, министърът отговори: „Всички искаме мир, спокойствие, сигурност за хората, правим всичко възможно това да се случи. Разбира се, средата около нас е силно увредена и заплахите може да дойдат от различни страни. В НАТО коментирахме тази тема и говорихме за 360-градусов подход, т.е. всички членове на Алианса да бъдат защитени на 360 градуса. Заплахите на този етап биха могли да дойдат както от изток, така и от юг, така и да са свързани с различни терористични организации“.

Във Варшава Русия беше обявена за агресор заради всичко, което се случва в Украйна, в Крим. Това няма как да не ни безпокои – когато само на 400 км от границата на България се водят бойни действия, не се спазват Минските ангажименти, не може да стоим безучастни, трябва да дадем ясен и силен сигнал, като във всеки конкретен случай каналите за комуникация с Русия остават.

Решенията в НАТО се вземат колективно въз основа на постъпване на предложение от някоя от членките на Алианса. Така решението за засилване на Източния фронт е взето след предложение, постъпило от прибалтийските страни и Полша. Те се чувстват застрашени от Русия. В някаква степен застрашени се чувстват и Швеция и Финландия, обясни Ненчев.

Запитан дали Русия застрашава България, министърът каза: „Нека не отговоря на този въпрос на този етап. Русия ще даде вероятно отговор на много въпроси утре, нека да изчакаме срещата (НАТО – Русия). Съюзниците ще поискат Москва да съблюдава международното право и да се въздържа от агресия спрямо съседните на нея държави“.

Неведнъж съм говорил за хибридната война, която води Русия, тя е ежедневие. Става въпрос за дезинформация, внушения, че едва ли не НАТО води агресивна политика – нещо, което не отговаря на истината – НАТО преди всичко е отбранителен съюз.

По отношение на България се води хибридна война, това е очевидно и безспорно, каза Ненчев. Трябва да се предприемат конкретни действия. Когато откровено се лъже, това е изключително опасно и трябва да се намери много рационален подход. Държавата трябва да вземе необходимите мерки, защото когато една лъжа се тиражира от отговорни политически фактори, това е много опасно за националната сигурност, допълни той.

На въпрос ще има ли Черноморски флот, министърът отговори: „Вероятно ще има засилено присъствие на съюзниците ни от Алианса в акваторията на Черно море.

За участието на български военнослужещи в многонационална бригада в Румъния Ненчев обясни, че ще участваме с до 400 души може да са 20, 50, 100. Тези военнослужещи ще участват в различни учения, след което ще се прибират в страната, няма да са дислоцирани в Румъния. Отделянето им за бригадата няма да се отрази в никаква степен на охраната на границите на България, увери той.

Вижте целия разговор във видеото.