Министърът на отбраната Николай Ненчев заяви в предаването „Лице в лице”, че никога не е ставало въпрос за това чужди самолети да охраняват въздушното пространство на България.

Ненчев е доволен от взетите решения по време на Консултативния съвет за национална сигурност. Докладът му беше критикуван от „Атака”, които не присъстваха на заседанието, но министърът на отбраната е категоричен, че е постигнал консенсус с управляващите за модернизацията на българската армия.

Бюджетът за тази година е ясен”, заяви той, като се надява в края на годината да бъде актуализиран. Очаква се плавно повишение през следващите няколко години. На въпрос дали българското въздушно пространство ще се дава „под наем”, Ненчев заяви, че подобно нещо не е обсъждано до момента, но не вярва да се стигне до там. „Докато има воля от политическите лидери, от коалицията, от Министерски съвет, се надявам да не се стига до там”, допълни още той.

Реформата на Ненчев е свързана с категорично потвърждение на евро-атлантическата интеграция. „Реформата е тежка, основната ми задача и мисия е да скъсаме всички зависимости от Русия”, допълни още той.

На въпроса кой ще ремонтира българските МИГ-ове ако не руснаците, министърът на отбраната отговори, че търси алтернативи за модернизацията на няколко самолета, които да издържат поне до края на 2016 година. „Съпричастен съм с всички военни. Министърът на отбраната е на ваша страна!”, завърши Николай Ненчев.

Гледайте цялото интервю тук: