Военният министър в оставка Николай Ненчев влезе в сблъсък с главния прокурор Сотир Цацаров, като заяви, че повдигнатото му обвинение за сделката за ремонта на самолетите МиГ не е случайно. Ненчев заяви и че ремонтът им в Полша е препоръчан от новоизбрания президент ген. Румен Радев.

Мафията в България ме атакува чрез българския главен прокурор“, заяви министърът в оставка в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Той цитира и извадка от текста на обвинението срещу него: „изразяващи се в неизплащане на сумата от еди-колко си лева, в случая се явява особено тежък към РСК МиГ“.

„Аз в първия момент, като получих обвинението, си мислих, че руската прокуратура ме обвинява“, каза Ненчев.

От кабинета на главния прокурор заявиха, че няма да отговарят на обвиненията и припомниха, че по разследването за МИГ-овете не са използвани специални разузнавателни средства.

Според Ненчев сделката за ремонт на изтребителите в Полша е препоръчана от генерал Румен Радев в качеството му на заместник-командир на Военновъздушните сили.

В докладната записка от 2014 г., която описва посещения на българска делегация в Словакия и Полша, за да се търсят партньори за модернизация на МИГ-29, се казва: „Опитът на министерството на отбраната на Полша в процеса за модернизация на самолети МиГ-29 и техническата им поддръжка е от съществен интерес за Министерството на отбраната на Република България. Полша има значителен потенциал за изпълнение на широк спектър ремонтни дейности по МиГ-29, включително и на двигателите на самолетите“.

Делегацията, водена от Румен Радев, е посетила Полша и Словакия в края на 2013 г., когато министър на отбраната е Ангел Найденов.

„В тази докладна никъде не се препоръчва за сключване на договори. Единственото, което се споменава, е опитът на Полша“, заяви Найденов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

Екипът на новоизбрания президент не беше открит за коментар.

Още като кандидат за държавен глава Радев обяви, че неговият подпис стои под документите, с които авиацията е вдигана във въздуха.

„В момента тези самолети летят и ще продължават да летят с тези удължени, с моя подпис, много важни агрегати. И ако стане нещо, дано да не става, прокуратурата няма да вика нито господин [Бойко] Борисов, нито господин Ненчев. Тя ще вика мен“, каза той в предаването „Лице в лице“ на 11 ноември.

Междувременно Комисията за незаконно придобито имущество започна разследване срещу Ненчев. Обект на проверка е и бившият енергиен министър Румен Овчаров.