Не трябва да пропускаме, че Слави Трифонов може да стане поредният Бареков. Винаги в български политически живот, а и не само политически, се появяват пирамиди – дали са политически, или икономически. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” Нено Димов от Института за дясна политика по повод предстоящите президентски избори.

Социологът и член на Изпълнителното бюро на БСП Юрий Асланов посочи, че вероятно няма да има технологичното време за създаване на формация около телевизионния водещ, но инициираният от предаването му референдум може да повиши традиционно ниската активност на вота за държавен глава.

Димов посочи, че след последните изказвания на премиера Бойко Борисов, вече изглежда по-вероятно той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за изборите: „При всички положения покрива профила за президент – трябва да е професионален политик, защото това е една изключително отговорна институция в периода, в който се попада в момента и който ще трае за доста години. Трябва да бъде и до голяма степен обединител на нацията”.

Той отбеляза, че ако наистина премиерът реши да се премести на „Дондуков” 2, това ще създаде проблеми вътре в партията, които могат да повторят ситуацията с БСП след избирането на Георги Първанов за президент – нов лидер, ново ръководство и постепенно разцепление по линията „нови – стари”.

„При тази ерозия на доверие към управляващите и лично към Бойко Борисов, не е невъзможно да се консолидира наказателен вот”, заяви Асланов. Той припомни, че именно на изборите през 2001 г. никой не е очаквал Георги Първанов да стигне до балотаж, а след това левицата дълго време е продължавала да е втора в социологическите проучвания.

По отношение на конкретния ляв кандидат, социологът посочи, че крайният срок е 31 август, но очакванията са до средата на месеца да се стигне до решение. Продължават и разговорите с други партии за обща номинация.

Димов коментира, че в момента за БСП е важно да изпрати кандидат на втори тур, за да се избегне пълно повторение на събитията в СДС от началото на новия век насам.