БСП настоява за увеличаване на пенсиите с минимум 11% от 2013 г. Това заяви на пресконференция председателят на партията Сергей Станишев с допълнението, че планираното вдигане на парите на пенсионерите със 7 на сто е „крайно недостатъчно”.

Червеният лидер засегна и „болната” тема с рекордното поскъпване на горивата, наблягайки на факта, че у нас те са скочили най-драстично в сравнение с другите държави от ЕС.

„От началото на управлението на ГЕРБ бензинът и дизелът са поскъпнали с над 50% в България. В Австрия – с над 40%, в Словения – с около 20%. Оправданието и обяснението да бъдем спокойни, че цените са най-ниски в Европейския съюз, просто е лъжа”, посочи Станишев.

По думите му в Кипър, Естония, Румъния, Литва и Малта горивата са по-евтини. „Има 14 държави в Общността, в които разходите на производителя са по-ниски от тези в България, което не е нормална и естествена ситуация”, допълни още социалистът.

Според него властите затварят възможността за внасяне на по-евтино гориво. „Необходимо е да се либерализира законодателството, което да направи икономически изгодно внасянето на по-евтини горива в България. ГЕРБ не могат да се извиняват с външни фактори. Необходимо е увеличаване на доходите за компенсиране на нфлацията”, подчерта Сергей Станишев и определи скока в цените на горивата като шоков.