Назначението на Джейхан Ибрямов за зам.-министър на инвестиционното проектиране е политическо и е по предложение на централното ръководство на ДПС. Това призна в Народното събрание председателят на Движението Лютви Местан.

Той обясни, че Ибрямов е бил председател на младежкото ДПС, както и изпълнителен директор на фондация "Толерантност", в която по различно време са членували между 70 и 100 общини. Ресорът му ще бъде връзката на министерството с местните власти, за което той има опит и няма нищо притеснително в това назначение.

По-рано днес Димчо Михалевски от БСП, която е коалиционен партньор на ДПС, заяви пред bTV, че Ибрямов няма необходимата квалификация и няма допирна точка с инвестиционното проектиране.

Местан обаче отбеляза, че в последно време се разгръща кампания срещу политическото и то се противопоставя на разумното, което значи, че политическото не е разумно.
„Още при съставянето на кабинета бе съобщено, че това ще бъде експертно-политическо правителство. Това включва и политическите назначения, но с приоритет на експертното начало”, коментира Местан.

„Призовавам да бъдем достатъчно отговорни и да не съучастваме в опасен процес на делегитимиране на политическото начало, защото политическата система няма алтернатива”, заяви председателят на ДПС.

В коментар за вота на недоверие, Местан заяви: "Нормално е опозицията да прибягва до този инструмент на демокрацията" и иронизира ГЕРБ, като заяви, че малко са закъснели с вота. Според него партия ГЕРБ отдавна е загубила ролята си на говорител на "големия български парламент".

„Те не представляват интересите на обществото и вотът категорично ще бъде отхвърлен от ръководството на ДПС. Защото партията на Борисов не може да бъде политически и морален коректив на управлението”, добави още Местан.

По-подходящ за Министерство на спорта

Новият пост на Ибрямов обаче не се хареса на ГЕРБ – заради неподходящата му за работа по проекти квалификация. Бившият регионален министър Лиляна Павлова коментира, че Джейхан Ибрямов би бил по-подходящ за Министерство на спорта.

„Масажист, кинезитерапевт, той очевидно не разбира от проекти, не избира от управление, не е инженер. Ами от какво разбира? Щял да работи за връзките с общините. Кои общини? Той изрази притеснение, че ще работи само с определени общини, а големи инвестиционни проекти за средства от над 10 млн. лева например ще трябва да минават първо през това министерство и през разрешението на този човек. Такова назначение на зам.-министър на инвестиционното проектиране не е приемливо”, категорична бе депутатът от ГЕРБ.