„Експертно-политически да е профилът на кабинета, а не тясно-партиен”. Това препоръча лидерът на ДПС Лютви Местан по време на консултациите с БСП.

„Добре е заседанията на бъдещия кабинет да са публични, пред очите на всички граждани. Постигането на съгласието по приоритетите е първото и най-важно условие, едва на втори план е съгласието за състава на кабинета. Очакваме да подберете най-подходящите лица, за да осъществите амбициозните си желания”, обърна се към Орешарски Местан.

„Чисто експертните лица, политически стерилните лица не са естествено явление”, добави лидерът на ДПС. „Не изключвам в кабинета да има и партийни лица. Бихме искали да преобладава обаче експертно-политическото над тясно-партийното начало. Мисля, че тази уговорка е много важна, за да не събудим нереалистични очаквания”, допълни Местан.

„Най-добрият вариант е членовете на кабинета да имат административно управленски и парламентарен опит”. Това каза номинираният от Коалиция за България за бъдещ премиер Пламен Орешарски на срещата с ДПС.

„Ситуацията в България е извънредна. Сигналът, който даваме с кандидатурата на Пламен Орешарски, е нов модел на отношение между правителство и парламент. Ние сме готови да изслушаме мнения и да правим компромиси, но не в общата посока. Най-важното е възраждането на държавността”, заяви пък Сергей Станишев.

„Правителството трябва да е твърдо. Нулева толерантност в корупцията. Не може да има компромиси с обществения интерес”, каза лидерът на БСП.

Орешарски още във вторник ще е готов със състава на кабинета и с програмата по секторните политики. БСП ще проведе подобни срещи с „Атака” и с „Движение България на гражданите”.

„Всички хора очакват промяна и ако тя не се случи, кабинетът може да бъде сполетян от същата участ като този на ГЕРБ. По този начин ще се даде реванш на ГЕРБ”, коментира Сергей Станишев.