Директорът на „Гранична полиция” Антонио Ангелов и един от заместниците му – Йотко Андреев подадоха оставки по-рано днес по искане на премиера Бойко Борисов.

Повод за това стана обществена поръчка за превоз на мигранти, която е спечелена от мъж, уличен в трафик на хора. За случая ви разказахме в bTV Новините. Договорът с фирмата превозвач е подписан лично от вече бившия директор на службата Антонио Ангелов.

От МВР уточниха, че още вчера е разпоредена щателна проверка на процедурата, която ще продължи до изясняване на всички детайли.

Екип на bTV се свърза с Йотко Андреев. Той обясни, че по закон не е бил длъжен да проверява дали някой от фирмата, с която сключва договор, е бил замесен в трафик на мигранти.

Наша проверка показа, че фирмата победител в конкурса „Еделвайс 0707”, собственост на обвинения в трафик на мигранти Григор Григоров, не е дала най-евтината оферта. От търга е дисквалифициран друг превозвач, който е дал оферта с четири стотинки по-ниска от тази на Григоров.

Снимка: bTV

И двете фирми са дали оферти с 20% по-ниски, като по закон им се иска обосновка. В писмо до „Гранична полиция” Григоров пише, че той трябва да бъде избран, защото дружеството му разполага със собствена паза за гараж и поддръжка на автобусите.

„Изненадах се, защото тази обосновка на спечелилия е смехотворна, там няма цени. Няма кой, колко струва в неговата цена”, заяви Светлан Русинов, който е бил дисквалифициран от търга. За сравнение другата фирма прави пълна разбивка на предложената цена, като са посочени разходите за гориво, заплати и др.

За „Гранична полиция” не е било тайна, че Григоров е арестуван за каналджийство. Сигнал е подаден до председателя на комисията по търга още преди месец.

Наш екип отново се опита да потърси коментар от Григор Григоров в родния му дом в село Алдомировци, където е под домашен арест, но той не пожела да застане пред камера.

Кой поема службата?

Снимка: БГНЕС

Министерство на вътрешните работи започна процедура по назначаването на комисар Светлан Кичиков за директор на „Гранична полиция”.

Той работи в МВР от 1992 г., когато е назначен на длъжност командир на граничен кораб. Последователно е заемал различни длъжности в регионалната гранична служба – Бургас.

Той е командир на кораба „Обзор, който от началото на годината участва успешно в операцията на агенция „Фронтекс” „Посейдон морски граници” на гръцко-турската морска граница.