Партия ГЕРБ се събра на третата си Национална конференция, а големият въпрос беше дали Цветан Цветанов ще запази водещата си позиция или Бойко Борисов ще се раздели с досегашната си дясна ръка. На Редовното отчетно-изборно национално събрание се регистрираха 1108 делегати.

Очаквано, Борисов бе преизбран за председател на ГЕРБ единодушно. "За" гласуваха 1102 души, нямаше "против" и въздържали се. Лидерът предложи за свои заместници Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, а предложението му беше прието единодушно.

„ГЕРБ като център-дясно политическа формация, член на ЕНП, трябваше да утвърдим европейските ценности и да затвърдим това, което е партия ГЕРБ – лидерът в център-дясно на политическия хоризонт в България. Ние се нуждаехме от промяна, но трябваше с изграждането на ГЕРБ да положим много усилия, усилен труд за да се подготвим за новите предизвикателства. Трябваше да говорим ясно, да назоваваме проблемите с истинските имена и винаги а се придържаме към истината”, заяви Цветан Цветанов.

„Винаги се стараехме да откликнем на всяка една чисто човешка нужда. Структурите успяха да формулират правилните решения, да помогнем на много хора, които се нуждаеха от лечения, да помогнем в село Бисер, в Перник, където бяхме част от помощта, която беше видима, разбираема и получихме подкрепа”, обобщи бившият вицепремиер. По думите му ГЕРБ се стреми към осма победа на предстоящия евровот.

На форума присъстват членове на партията, кметове, общински съветници, евродепутати от ГЕРБ, дипломати. В началото на две видеостени бяха показани кадри от създаването на партията, на нейните структури, от изборните победи, срещи на ръководството с поддръжници и симпатизанти от страната, както и президентската двойка Росен Плевнелиев и Маргарита Попова, и оставката на кабинета "Борисов". Делегатите ще гласуват за ръководни органи, председател, заместници, промени в устава. Първа точка от дневния ред е отчет на Изпълнителната комисия.

Сред официални лица е и председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Джоузеф Дол, който приветства ГЕРБ и лидера й Бойко Борисов.

„В България, когато управляваше ГЕРБ с правителството на Бойко Борисов, се откриваха линии на метрото, автомагистрали, усещаше се динамична страна, на която можеш да има доверие. А сега – нищо”, заяви Дол в речта си.

„Бойко, помня с каква смелост ти върна преди една година твоя оспорен мандат. Вместо да се вкопчиш в твоето управление, ти предпочете да дадеш отново думата на българите”, коментира още председателят на ЕНП.

Той подчерта, че кандидатът на ЕНП за председател на Европейската комисия ще бъде избран на срещата в Дъблин през март. „Въпреки това, този избор не се свежда до избор на личност. Истинският въпрос е каква Европа искаме – Европа на крайностите и демагогията, Европа на социалистите, която води много европейски страни към задънена улица с ужасяваща задлъжнялост? Аз мисля, че така се поддържа бедността. Ние в ЕНП искаме процъфтяваща Европа на ценности, заетост, икономически динамизъм, солиден и устойчив растеж. Чувам да казват дори и в България, че трябва да се сложи край на господство на ЕНП в ЕП. Наистина ли ЕНП утежни кризата в Гърция, Ирландия, Португалия? Не беше ли това по-скоро дело в социалистите”, попита той.

Сред официалните гости бяха още председателят на Християндемократическо движение Ян Фигел, евродепутатът от групата на ЕНП и член на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Аугустин Диаз Де Мера, председателят на Европейския съюз на сеньорите Ан Херманс, председателят на младежката организация на ЕНП Константинос Киранакис и председателят на Европейските студенти демократи Ева Мажевски и други.

„Свидетел съм на вашето раждане и растеж като европейска политическа сила, като управляваща партия. Съзнавам значението за нашето политическо семейство – ЕНП на факта, че много скоро ще се върнете на власт в България”, каза Аугустин Диаз Де Мера пред делегатитие на конференцията.
 
„Не желаем в Европа да бъдем управлявани от хора като г-н Станишев”, каза Константинос Киранакис, председател на младежката организация на ЕНП. „Не желаем техните лъжи, тяхната корупция, не желаем нищо да ни напомня за мрачните години на комунизма”, добави той.

„Поглеждайки назад, мога да кажа ясно и ще бъда честен – на някои ще се хареса, на други не. През управлението на ГЕРБ държавата се стабилизира. Реформа в образованието, това беше един от успешните моменти. Имаше и много грешки, и най-голямата, тя не е сред нас днес. Тя се казва Симеон Дянков. Ненужно беше загубено доверието на много хора”, коментира президентът на КНСБ Пламен Димтиров.