Народното събрание се мести. След около две години депутатите ще заседават на площад „Княз Александър Батенберг“, в бившия Партиен дом.

Новият им пленарен дом ще е зала „Св. София“. Преди това обаче тя ще бъде ремонтирана и направена на две нива. За целта ще бъдат отпуснати 25 млн. лева.

Снимка: bTV

Залата всъщност е видяла много политически и исторически събития. В нея са проведени два конгреса на БКП, а през зимата на 1991 г. Жан Виденов е избран за лидер на БСП.

Построена през 1954 г. и е с капацитет 900 места.

Снимка: bTV

Когато бъде реконструирана, таванът ще бъде стъклен и напълно прозрачен. На първото ниво ще са местата на журналистите, а на второто ще е самата пленарна зала.

Снимка: bTV

Независимо от политическата си принадлежност, депутатите са категорични, че сегашната сграда на Народното събрание е много красива, но ужасно неудобна.

Идеите какво да се прави с нея са различни.

Според Красимир Велчев от ГЕРБ тя е може да е чудесна сграда за Велико народно събрание.

Това място е за музей, много е красиво тук, а там само залата трябва да се преустрои и сме готови, коментира Валери Симеонов от Патриотичния фронт.

Снимка: bTV

По думите на лидера на партия ДОСТ Лютви Местан сградата има историческа стойност.

Идеята за преместването на Парламента в бившия Партиен дом датира още от 1996 г. Оттогава се проведени и три конкурса, като последният е от 2012 г. Чак сега обаче правителството отдели и средства заради подготовката на България за председателството на Европейския съюз.

Вижте повече във видеото: