Новата формула, по която се изчисляват сметките за парно в цялата страна, ще влезе в сила чак през пролетта на следващата година. Решението на енергийното министерство идва след натиск и предупреждения на топлинните счетоводители и от Столичната община, че тази зима формулата може да предизвика хаос със сметките за парно на над 600 000 домакинства в столицата и в другите големи градове.

Формулата е перфектно направена и би трябвало да направи възможно домакинствата с парно през много студените зимни месеци като декември, януари и февруари да не получават толкова големи и често пъти непосилни за бюджета им сметки за парно.

Новата формула предвижда домакинствата през по-топлите зимни месеци ноември, март и април да плащат малко повече пари на топлофикациите, но да усетят облекчение в сметките си от най-студените месеци - декември, януари и февруари.

Формулата прави едно сезонно усредяване и изглаждане на ниските и високите сметки. Проблемът обаче е, че формулата бе обнародвана в Държавен вестник едва миналия петък и завари неподготвени както много от топлофикациите в страната, така и топлинните счетоводители.

„Сметките няма да са еднакви, а ще бъдат различни. Например, ако сравните този ноември с миналогодишния, те ще бъдат по-високи”, обясни Милена Стоянова, която е управител на фирма за дялово разпределение на парно.
Топлофикации и топлинни счетоводители алармираха, че ако формулата се приложи незабавно, без да се пренастроят компютри и да се информират абонатите ще настане хаос.

Фирмите за дялово разпределение сега организират нов бунт и срещу готвените от БСП и ДПС промени в енергийния закон, според които семействата в жилищните сгради с парно сами ще решават дали искат да продължат да ползват услугата дялово разпределение, или предпочитат да плащат парното си на база на кубатурата на жилището си.

„Става въпрос само за сгради, които наистина могат да постигнат общ консенсус. В тези сгради, които се разбират, ще отпаднат проблеми като сградна инсталация, дялово разпределение, общи части”, обясни депутатът от БСП и зам.-председател на енергийната комисия в парламента Явор Куюмджиев.

Така обаче няма да се реши проблемът на столичанина Чавдар Янев - собственик на апартамент с парно, който не иска да плаща никакви такси на „Топлофикация” – София, дори и за сградна инсталация, въпреки че през апартамента му минават топли тръби.

Фирмите за дялово разпределение предупредиха, че ако изчезнат от веригата парно – потребител, България ще наруши европейска директива всеки да плаща толкова, колкото е потребил. Отделно, междусъседските войни ще ескалират.

„До 1 януари 2016 г. страните-членки на ЕС трябва задължително да са въвели измерване на потреблението и да имат уреди”, обясни Ася Ангелова от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение.

Първият дебат по темата за и против топлинните счетоводители се очаква в четвъртък в парламентарната енергийна комисия.

Иначе новата формула за изчисление на сметките за парно ще влезе в сила през пролетта, когато приключи настоящият отоплителния сезон. До края на май догодина обаче абонатите на Топлофикация ще научат и какво ще се случи с топлинните счетоводители.