Служители на една и съща позиция получават различни заплати в различните министерства. Най-доходно за чиновниците се оказва да работят за финансовия министър.

Във ведомството на Владислав Горанов, освен с най-високото твърдо възнаграждение, могат да се похвалят и с най-сериозните бонуси. Това показва справка, с която bTV разполага.

Какво показва тя?

Чиновниците взимат твърда заплата и отделно от това на три месеца и допълнителна плаваща сума. 900 лева е месечният бонус във финансовото министерство - там средната заплата гони внушителните 2300 лева.

Най-ниско платени се оказват служителите в министерството на икономиката - там месечно заедно с бонусите взимат под 850 лв. С малко повече могат да се похвалят от министерството на околната среда - взимат под 900 лева.

Според синдикатите нивото на заплатите в различните ведомства зависи от това кой министър с каква власт разполага когато се разпределя бюджет

„И те там са, вие знаете – бат’ Бойко и те около него - те са наредени – „Ама аз бях поискал...” и кой колкото откъсне - като на пазара се пазарят”, цветисто описа ситуацията Евтим Боюклиев от Синдиката на административните служители към КТ „Покрепа”.

Май не е честно

Зад златните врати на финансовото министерство всеки месец само бонусите са 900 лева. На отсрещния тротоар - само на няколко метра - дали защото не е от ГЕРБ или пък не икономическия министър успява да плаща едва колкото бонусите във финансовото ведомство.

А според експерти би трябвало счетоводителите и във финансовото, и във икономическото министерство да взимат еднакви пари.

„Така като тръгнете кой е по-важен лекаря или боклукчията - лекаря като не работи умират хора, боклукчията ако не работи пак епидемия, пак умират хора”, посочва Александър Стоянов от ЦИД.

Освен в различните министерства има и различни заплати в самите системи. В социалното министерство онези, които работят по проекти с евро пари взимат доста повече. Освен това, работещите в малките структури получават още по-скромно заплащане.

Виолета Йорданова, която е социален работник но във Велико Търново, взима 600 лева. В колективния трудов договор е заложено два пъти в годината да получава бонуси - според качеството на работата й. Последно е получила около 100 лева през октомври 2014 г.

„Смятам, че който работи в министерството, трябва да е тръгнал от нулата, за да е запознат с проблемите на редовия социален работник.", смята тя.

Анализатори отхвърлят и тезата, че чрез заплати се бори корупцията.

А разходите се раздуват

В министерството на енергетиката - няма бонуси на тримесечия - не са и в челото на класацията по размер на заплатите, но от началото на годината са си вдигнали доходите с почти 30 процента.

Без да съкращават хора.

При планирани 10 процента съкращения и заложени бюджета, се оказва че тъкмо министерския съвет, вместо да съкращава чиновници, раздува щата - там от началото на годината новоназначенията са над 10 на сто.