Няма спрени средства от ЕС, а причината за подобно говорене от страна на опозицията е заради новия политически сезон. Това каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов ден след като призна, че парите за агроекология в момента не могат да се усвоят, но не защото администрацията не обработва проектите, а защото нямало проекти.

А имало проблеми с усвояването на парите по Програмата за развитие на селските райони били, защото земеделските производители не желаели да преминат към биологично земеделие.

По подобие на театралния сезон трябва да има представление и те се опитват да направят поредното представление, заяви обаче днес Найденов, упреквайки опозицията за твърдението за спиране на средства от ЕС в земеделието.

Проблемът е, че има доста средства - 25 на сто от Програмата за развитие на селските райони за агроекологични мерки, свързани с почистване и поддържане на пасища, но липсват желаещи, коментира министърът.

По думите му в момента целта е да се прехвърлят средства за следващата година.

Найденов вече водил разговори с ЕК по този въпрос, но заяви, че преди да има окончателно решение, няма да посочи конкретни параметри.

"Разговаряно е не само с европейския комисар по земеделие, разговаряно е и с други комисари, но всичко е въпрос на определен инженеринг и ако то се случи, ще е на базата на договорки между България и ЕК", заяви Найденов.

Министърът съобщи още, че Агенция по безопасност на храните е открила още нарушения в хранителните вериги за съхраняване за продукти с изтекъл срок на годност.

"Няма как да се толерира в големи вериги да се предлагат хранителни продукти с изтекъл срок на годност и то в големи количества, санкциите ще бъдат жестоки. Ние заслужаваме да ядем качествена храна", обясни министърът и обеща повече информация, след като проверките приключат.

Според него трябва да се даде точна формулировка до какъв обем стоки с изтекъл срок на годност могат да се съхраняват и какъв е режимът на унищожаване. Найденов е разпоредил на БАБХ да подготви пакет от промени, които да доведат до по-стриктен контрол.