Земеделският министър Мирослав Найденов заяви, че не иска да гадае какъв ще е размерът на загубените от България европейски пари по Програмата за развитие на селските райони до края на годината.

„Нямам гадателски способности. Надяваме се да минимизираме отчисляването на тези средства,” коментира пред журналисти Найденов.

Земеделският министър призна, че парите за агроекология в момента не могат да се усвоят:

„Не можем да ги усвоим не защото администрацията не обработва проектите, а защото няма проекти. Това е малко като вица с този дето искал шестица, но не е пуснал тотото. Ние искаме да ги усвоим, но няма проекти, как да ги усвоим?,” попита риторично той. Найденов каза, че по агроекологичните мерки за 2007 г. усвоените пари са били 0, а за 2008-а 2 млн. лв. Изразходването на тези пари започнало през 2009 г., но „ние имаме да похарчим още примерно 300 млн. лв., а няма проекти.”

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Земеделските производители не желаят да преминат към биологично земеделие. Затова България има проблеми с усвояването на парите по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), коментира още Найденов. Той посочи, че за сегашния период минимум 25% от парите по ПРСР трябва да са за биоземеделие и агроекологични мерки. Според Найденов биоземеделието е „бъдещето, възможност за България”, а проблемът бил, че „просто няма желаещи, а на сила никой не можем да накараме”.

Мирослав Найденов подчерта, че всички кандидатстват по трите най-атрактивни мерки: 121 за машини и оборудване, 321 - една от общинските мерки и 112 „Млад фермер”, но след новия прием парите вече са свършили. За бюджет от 600 млн. лева в момента подадените заявления, според него за над 1 милиард.

Найденов прие декларация на биопроизводители, събрали се днес пред МЗХ в подкрепа на „по-зелена” бъдеща Обща селскостопанска политика. Агроминистърът отбеляза, че министерството категорично подкрепя исканията им, които са част от позицията на България в структурирането на новата ОСП за следващия програмен период.

Сред призивите на биофермерите бяха тези за увеличаване на средствата за биоземеделие, за хранителна независимост и покриване на загубите от бедствия от Общата селскостопанска политика. След като връчиха исканията си на Мирослав Найденов, те сториха същото и в представителството на ЕК. Фермерите разчитат, че и българските евродепутати ще ги подкрепят в исканията им.

Вчера говорителят на Еврокомисията по въпросите на земеделието и селските райони Роджър Уайт заяви, че съществува опасност да бъдат загубени средства от Програмата за развитие на селските райони за втора поредна година. „За да се избегне автоматичното освобождаване на средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за 2010 г., т.е. прилагането на т. нар. „правило N +2”, до края на 2012-а България трябва да усвои 385 млн. евро,” обясни Роджър Уайт, цитиран от БГНЕС.

„Няма как утре да свикаме мобилизация и да пратим хората да обработват пасища. Това няма как да се случи,” каза днес министър Найденов. „Работим по това да можем, разбира се договаряйки с ЕК определени условия, да ги прехвърлим примерно в следващото N +2,” обясни Мирослав Найденов. Той посочи, че това не е новина от вчера, а диалогът се води още от юни. Земеделският министър заяви, че би поел отговорността за необработени от администрацията проекти, но такива просто не били подадени.