Експертната група, която обсъжда въпросите свързани с евентуални промени в пенсионната система трябва да сравни при какви условия се пенсионират военнослужещите в други държави. Това заяви министърът на отбраната Ангел Найденов след тържествен ритуал по случай празника на българските Военновъздушни сили, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.

Министър Найденов уточни, че е направено проучване за пенсионирането на военнослужещи за 12 страни от НАТО и за пет страни, които не са членки на Алианса. От тези 17 държави, само в Босна и Херцеговина и в Македония има допълнително условия за възраст.

По думите на министъра експертите коментират само условията за равнопоставеност, което по дефиниция не е вярно. „Няма друга категория трудещи се с по-орязани граждански права – 12 граждански и политически права“, подчерта министърът на отбраната. Това, по думите му, е очевидна неравнопоставеност.

Найденов препоръча експертите да не забравят, че нашата армия е професионална и само комбинацията от заплащане, условия за пенсиониране и гарантирана социална политика може да направи по-привлекателна службата във Въоръжените сили. “В никакъв случай не подценявам и изисквания като патриотизъм, висок боен дух, мъжество, чест и национално достойнство“, каза министърът на отбраната и допълни, че едновременно с това е необходима и гаранция за военнослужещите и техните семейства.