Над 90 хиляди лева са се натрупали за близо една година от санкции на депутатите, наложени за безпричинно отсъствие от работа.

Точната сума, натрупана от глоби за отминалата година, е 90 188 лв. Общо неизвинените отсъствия са 471. Това означава, че някои депутати без уважителна причина не са ходили на заседания на парламента или на комисии.

Снимка: btvnovinite.bg

Ако това се случи 5 пъти за месец, се взимат две трети от възнагражденията на депутатите. Така или иначе обаче в края на месеца депутатите ще получат около 1800 лв.

Снимка: btvnovinite.bg

20 неоправдани отсъствия е навъртял депутатът от ДПС Камен Костадинов. Усетил го и по заплатата си.

„И аз го разбрах по фиша за получаване на заплатата в края на месеца. Сериозно беше. Получих си санкцията”, заяви той.

9 неизвинени отсъствия са „написани" и на социалиста Чавдар Георгиев, който казва, че ни си позволява да не ходи на работа без причина.

„Вероятно не съм успял да се регистрирам в началото на заседанието. Аз даже ще проверя и съм сигурен, че дори в някои от случаите съм се изказвал от трибуната”, убеден е той.

С натрупани неоправдани отстъствия са били и независимият Венцислав Каймаканов с 16, Здравко Димитров, който вече е областен управител на Пловдив, с 13, и Реформаторът Станислав Иванов с 11.  

Снимка: btvnovinite.bg

Без нито едно неизвинено отсъствие е независимата Ана Баракова. Тя е плътно в пленарната зала, въпреки че за година е говорила от трибуната само около 2 минути.

„ Един ден се планира предварително и няма как да се получат такива екстремни ситуация”, коментира тя.

Дори когато била учителка не си спомня случаи учениците й да я мамят с фалшиви бележки.

Депутати пък предлагат, когато колегите им не идват на работа без уважителна причина, да нямат възнаграждение.

„Не идваш на работа, не получаваш заплата”, заяви Николай Александров от „Атака”.

Депутатите могат да не идват на работа със специално разрешение или по болест.