Ревизията на работата на Mинистерството на отбраната показва нередности в над 100 обществени поръчки.

Изготвеният доклад с подробностите е предаден на служебния премиер и на прокуратурата. Това стана ясно от изказване на вицепремиера и министър на отбраната в служебния кабинет Стефан Янев.

По думите му ревизията все още не е завършила и проверки продължават и в момента по различни направления. Досега е готов само доклад за състоянието на обществени поръчки в отговорностите на МО.  

Открити са недобри практики, открити са нарушения, и тези неща са описани в доклада, каза той.

Министърът уточни, че подробности ще бъдат дадени скоро в специална пресконференция по темата.

Междувременно министърът, началникът на отбраната и главнокомандващият - президентът Румен Радев участваха в прегледа на отбраната и анализа на състоянието на Българската армия.

Най-притеснителният факт е, че в армията не достигат 5600 военнослужещи, за да изпълнява тя пълноценно задълженията си.  „Българската армия изпълнява задълженията си в дефицит на средства”, посочи вицеадмирал Евтим Ефтимов.

Като военнослужещ Евгения е 24-часа на линия. Заплатата й обаче не е вдигана от 8 години. "Заплащането не е така съблазнително като преди 10 г. когато започнах работа. Дано да се чувстваме и ние по спокойни и по сигурни за бъдещето си за нас и за децата ни”, споделя тя. Капитан Филип Христов добави, че в другите армии военнослужещите имат много социални придобивки - например взимат стоки с намаление, на места не плащат ДДС, получават по високи квартирни.

Министърът на отбраната посочи, че на моменти за определени формирования са почти на границата на критичност възможността да изпълняват съответните си задължения, предвидени в нашите разчети и планове и заяви, е ще се направи всичко възможно за повишаване на социалния статус на военнослужещите.