Началникът на кабинета на Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев е подал оставка. Това потвърди самият той с уточнението, че към момента е в отпуск и след приключването му няма повече да е част от администрацията на президента.

Йовчев обясни, че има лични проекти, които не може да съвмести със сегашната си длъжност. „Плановете ми са все още в начална фаза и не бих желал да споделям повече информация. Мога само да кажа, че не са свързани с политика”, каза още той за Агенция „Фокус”.

Преди тази си длъжност Цветлин Йовчев бе шеф на ДАНС, назначен с идването на Бойко Борисов на власт. След избухването на скандала „Мишо Бирата” с подслушването на Борисов и шефа на митниците Ваньо Танов обаче – информация, за която стана ясно, че е изтекла от ДАНС, Йовчев бе единственият висш чиновник, който пое някаква отговорност за случая. През февруари 2011 година той подаде оставка, а няколко месеца по-късно стана ясно, че работи като съветник по национална сигурност в Министерски съвет.

Последвалото назначаване на бившия шеф на ДАНС на "Дондуков" 2 бе изнендващо за политическите наблюдатели. Оставката му от президентството идва в момент на разрив в отношенията между Борисов и Плевнелиев.

По-рано днес лидерът на РЗС Яне Янев намекна за оставка в президентството, посочвайки като причина изтичането на секретна информация оттам. На това Йовчев отговори, че Янев е погрешно информиран. „Не е имало дори намек за подобно нещо. Не само това, практически е невъзможно някой да сподели факти, които не са му били известни”, каза още оттеглящият се служител на президентството.

От прессекретариата на държавния глава информираха, че към настоящия момент не е издаван указ за освобождаването на Йовчев. Началникът на кабинета на Росен Плевнелиев е поискал да бъде освободен по лични причини, но назначаването и освобождаването от тази длъжност става с указ на президента, посочват още от „Дондуков” 2.