Бойко Борисов ексклузивно пред Антон Хекимян. Народът пита – премиерът отговаря! Събирахме вашите въпроси близо седмица.


АКЦЕНТИТЕ:

 

Катастрофата в Яхиново

Това са действия не само на държавата, ние не можем да напълним държавата с полиция и легнали полицаи. Цялото общество трябва да се вдигне, буквално трябва да има непримиримост към тези, които катрат по този начин – няма комшия, няма брат, няма сестра... Нима цялато общество не вижда как караме – простотия страхотна. Решението е драстични мерки и най-вече цялото общество. Като видите някой да кара така – телефона, веднага. Сега всеки носи телефон, като те заснемат с телефон, това да бъде доказателство. Една инициатива, подобна на "Достойните българи", ако я подемете – всичко ще стане.

Аферата "КТБ"

Държавата има прокуратура и служби, които подпомагат събирането на доказателства. Това, което се случи в КТБ, аз преди година и половина, като бяхме опозиция, казах, че виновни са тогавашният премиер Орешарски и Чобанов. Както ние за 4 години не допуснахме в най-тежката финансова криза в света, ние не допуснахме да падне една банка. Кризата мина, падна четвъртата по големина банка. Виновниците са ясни – държавата се управлява от премиер и министър.

Фондът за гарантиране на влогове изплати 3.6 млрд. Благодаря на партиите за това, че подкрепиха закона, който да пресече грабежа – месеци наред ние се борихме да бъдат назначени синдици. Виждате, че квесторите са си позволили... Ако имаш 100 000 евро влог и фалира една банка, държавата ти я изплаща – това ако са нормални лихви. Ако си голям баровец – на този човек са му дали 9, 10, 11%... Аз бих ги разсекретил веднага да излязат – нито е честно, нито имам право да казвам. 1000 души по 100 000 евро са 100 млн. евро. Костов – той да излезе и да обясни защо си промени договора.

В последните дни разбирам, че "Петрол", "Рубин", "Дунарит", "Авионамс" и куп други фирми са си направили цесии и квесторите са си освободили куп имущества. Само една от сделките е 90 млн. лева – това морално ли е, честно ли е?

Снимка: Ладислав Цветков

Тази битка, която водим в момента, е кой и как се опитва да ограби банката – оттук 100 млн., оттам 90 млн., от другаде 40 млн. лева... Фондът и банките са дали 2 млрд. – ако не дай си Боже се случи в друга банка, какво ще се прави – индиректно и държавата ще загуби.

Кметове и дронове

"Кметовете вече купуват ракети срещу дронове". Това е виц, който ви казах преди няколко дена, моля ви да не ми го вземате. Службите правят много неща, полицията разкрива много неща, това (журналистическите разследвания - бел. ред.) е една безценна помощ – от подобни разкрития тръгна видинският кмет, в Неделино, Пазарджик, Хасково, Ботевград. Доста кметове са действали... не искам да съм човекът, който ги обвинява в престъпление.

Когато един кмет е независим, хората трябва да разберат, че независимият кмет е човек, който не зависи от никого, затова има политически партии. С една дума – аз съм против независимите кметове, защото политическите партии с помощта на общинските съветници трябва да носят отговорност за това, което се прави. Има места, където независимият кандидат е бил по-добър, но сега навсякъде ще има наши кандидати.

Ако имаме кмет с дрон – ще го отстраним веднага. Кметът на Ботевгерад няма да бъде кандидат на ГЕРБ, не бих застанал зад кметовете на Пазарджик и Хасково. Аз знам, че година и половина ме започнаха с данъчни проверки, после данъчни ревизии, теракота гледаха в нас, гледаха улуците дали са медни, броиха ми дръвчетата – кое е от баща ми; всичките ми пътувания от 1996 г. Аз съм много доволен, благодаря им и затова Бойко Атанасов остана шеф на НАП.

В джоба на Борисов

За работата, която върша, за отговорността, която нося, няма такава заплата, която би ме удовлетворила. Пари не нося в себе си.

Аз до 30 години съм живял така – ставал съм в 5.20 часа да хващам рейса... До 30-годишен така съм живял - с родителите ми гледахме 5 прасета и 15 кокошки. След работа лично косях тревата за 10 заека. Ходех до почивните станции да взимам помия за прасета. Мога да покажа как се копае, как се гърли. Майка ми казваше, че бях картофено момченце, защото ядях пържени картофи с кисело мляко. Агнешко ядяхме само за Гергьовден, и то плешка, защото баща ми беше Методи. Така че аз съм се нагладувал до 30 години.

В банките има спестявания над 80 млрд. на българския народ. Ние сме на първо място по брой собствени жилища – хората да не правят нова грешка като експеримента "Орешарски". Намерих му цаката – поне 1 млрд. и 6-700 ще съберем в бюджета. Депутатските заплати – 100 пъти им казвах да ги замразят.

Снимка: Ладислав Цветков


За радост, почват да се връщат младите хора и давам пример с последния офис на НР. Там най-малката заплата е около 4000 лева, това е секторът с най-голяма придадена стойност. Започват регионалните офиси на световните компании да идват в Бизнес центъра. 25 години преход дойде в повече – евтината работна ръка не е толкова евтина, като като в Индия и Китай, тук има прекрасно сечение на политическа стабилност, ниски данъци, евтина работна ръка и умни млади хора. Имаме над 6000 души ИТ специалисти, които се връщат в България. Ще ги върнем всичките!

България и съседите

Тук доста политици влязоха в затвора или по-точно са осъдени. Какво да направим по-различно (в сравнение в Румъния - бел. ред.). Трябва да ви кажа, че България вече е по-добре от Румъния. На Румъния ще им видите системата след 1-2 години, бях там, видях, нищо не се случва от гонения политически. На България й трябва спокойствие. Това, което се случи в Куманово, също е много добър пример – когато казах от трибуната на моите приятели: „Бъдете внимателни с етническия модел”, в България има 10% мюсюлмани все пак. По-лошо от гражданска война няма, нека бъдем разумни.

Съдебната реформа

Много време е загубено, последната година беше нулева. Много неща се реформират. Ако си спомняте какво е било преди 5-6-7 години, има голяма разлика. Преди малко имаше един гост при вашата колежка, който обвиняваше, че сме милиционерска и прокурорска държава – няма угодия.

Христо Иванов със съдебната реформа, която предложи, зад която стоим целият кабинет, до голяма степен ще урегулира някои въпроси. Аз много се надявам на новия съдебен инспектор да поразпита малко. Държавата няма право, не е правилно да коментираме съдебната система. ВСС трябва незабавно да се развали, той е изгубил тотално своята легитимност.

Снимка: Ладислав Цветков


Имах среща с Ченалова – поиска среща, за да ми се жалва. При мен е като Аврамов дом, всички идват – хората за всяко нещо – Бойко да им помогне. Ченалова считала, че има политически натиск, аз й обясних, че за това, което е правила, ще си понесе отговорността. Мисля, че добре се справят прокурорите и с много амбиция работят – особено по темата за контрабандата.

Лентички, лентички, лентички...

При Началника като сме, не бива да се парадира. Огромни строежи стават в България – хората от Благоевградско не знаят какво правим по "Марица". Хората в Хасковско не виждат какво се прави по "Струма".

Такъв подем в строителството, в инфраструктурата, и те (героите на социалистическия труд - бел. ред.) са строили 35 години, ние в последните 7 – погледнете какви мостове, какви тунели, какви насипи, стотици милиони кубически метра, огромни...

Мечта на поколения софиянци е да имат метро, с подземни паркинги. Аз какво правя – аз правя първа копка, проектирам, построявам и откривам.

(За нацепените магистрали) Абе, те вчера караха по коларски пътища, от двете страни на Околовръстното бяха магистрали и вторични суровини и септичните ями... Намерели там от стотиците километри...

Едва 15% от българския народ дава пари, всичко друго дават германци и французи, защото при мене и при правителството, което ръководя, работят всички еврофондове и работи европейската солидарност.

Снимка: Ладислав Цветков


ЖП линия за 370 млн. евро за Свиленград - най-дългият ЖП мост на Балканите, уникална гара, уникални неща... "Тракия", докато дойдем пак – защо не показаха снимки каква беше на Пазарджик, на Ихтиман. При толкова много строежи, които правим в момента... На 8 декември трябва да имаме Северна тангента, за няколко месеца трябва да покажем същото като Южната дъга.

Аз ви казах, че ще дойда във вашето предаване, ако покажете... повече строителство.

Залата във Варна не беше ремонтирана от 40 години, щеше да убие хората. Аз отговарям за последните години и София е виден пример, виден е Бургас и Стара Загора. Аз ще я направя цяла България. Сега навсякъде в България – от "Хемус", до "Струма", през "Марица"... Навсякъде се строят спортни зали.

Коалицията

Сега ми трябва спокойствие, ако, разбира се, хората го искат. Аз мисля, че хората са доволни, бизнесът е доволен. Това е в пъти, пъти по-добро от всяко друго управление.

Аз вярвам на министър Москов. Преди няколко дена говорихме надълго и нашироко за лекарствата и обществените поръчки.

Мисля, че ще успеем, много напред сме в електронното управление, в една агенция ще концентрираме всичко, което всяко министерство прави. Един толкова млад и симпатичен екип от млади хора я правят.

(Министрите, които не се справят) След коалиционен съвет може да се вземе решение. Ако бяхме самостоятелно правителство, веднага щях да ви кажа.

Македония

От едната страна ни е Украйна и Крим, от другата – разпадаща се Югославия. Огромен проблем. С Груевски ние доста охладихме отношенията си през последните години, ние настоявахме за една декларация, която трябва да се направи.

Утре правя един Съвет по национална сигурност в 10.30 часа, където службите ще кажат повече.