Няма закъснели мерки по границата, отчита се рискът и затова е позволено законодателно и армията да се включи. Проблемът е, че имаме 36-40% намаление на бежанския натиск, а всеки ден на армията и полицията струва много пари. Това каза пред журналисти вътрешният министър Румяна Бъчварова по повод появилите се кадри с доброволни отряди, които арестуват мигранти край браздата.

МВР подготвя инструкции за местното население, които ще бъдат качени на сайта на Гранична полиция.

Ведомството ще разчита за разпространението им и на местната власт. Те най-общо обхващат начина, по който хората могат да подават сигнали, в случай че видят бежанци.

„Това, което се случва, е нерегламентиран опит на определени групи да се включат дали добронамерено, или не добронамерено в този процес и това трябва да се предотврати”, смята министърът.

На въпроса дали има данни за тези групи, които се само организират за задържане по границата да извършват незаконни действия спрямо бежанците ,например до им отнемат вещи и пари, Бъчварова каза, че прокуратурата трябва да отговори.

Бъчварова дойде на засекретено заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, за да коментира информации за корупционни практики, свързани с бежанския поток.