Мащабна акция срещу купувачите на гласове и трафикантите на мигранти започна днес. Задържани са около 200 заподозрени, като броят им продължава да расте.

„По сигнали на прокуратурата МВР прибира по предварителни разработки трафикантите на хора. Много се поработи последния месец и по всички сигнали за купуване на гласове”, отбеляза Борисов.

Арести вече са извършени в Хасково, Видин и Шумен, уточниха от МВР. След задължителните разпити на заподозрените в предизборна търговия, се очаква броят на задържаните да скочи до хиляда към края на деня. Шуменските спецполицаи са разбили схема за купуване на гласове в село Царев брод.

„Е, тука всяка година си има купуване бе….Всяка година, как да няма, как да няма, всяка година си купуват...”, коментира местна жителка

За 72-часа е задържан Денис Ахмед. Според събраната досега информация, той е давал по 20 лева на свои съселяни, за да гласуват за определен кандидат за кмет.

„Чух, че някои купували гласове, ама какви са що са, не можахме да разберем... Имало задържани, да”, коментира Михаил Иванов от село Царев брод.

В дома на Ахмед са намерени списъци с имената на избирателите от селото. За съвместната акция информира лично премиерът.

„По сигнали на прокуратурата МВР прибира по предварителни разработки трафикантите на хора. Много се поработи последния месец и по всички сигнали за купуване на гласове”, коментира Борисов.

Най-много са арестуваните трафиканти в София и Пазарджик. В столицата са проверени пет апартамента по сигнал, че там се приютяват нелегални чужди граждани

Преди дни президентът Росен Плевнелиев изрази разочарование от липсата на активност на политическите партии в кампанията за провеждането на национален референдум за въвеждането на електронно дистанционно гласуване.