Министерският съвет подготвя 88 мерки за намаляването на административната тежест за гражданите и за бизнеса. Днес те са обсъдени на оперативно заседание, утре ще бъдат публикувани в сайта на МС и след две седмици се очаква да бъдат приети, каза пред журналисти вицепремиерът Даниела Бобева.

В тях не се включват около 40 мерки в областта на строителството, които предстои да бъдат предложени на следващото заседание на правителството. Бобева призна, че очаква съпротива от ведомствата, работата на които се засяга от облекчаването на административната тежест. Предложенията за облекчаването на всяка процедура се мотивират с аргументи и критерии от нашата и от европейската практика, обясни тя.

Бобева цитира някои от по-интересните мерки, които трябва да бъдат внесени за окончателно одобрение след две седмици. Сред тях са мярка 81 – отпадане на нотариалната заверка при прехвърляне на собствеността на автомобили, мярка 11 – процедурата за издаване на винетни стикери за хора с увреждания, с която ще отпадне необходимостта от повече от едно посещения в дирекция социално подпомагане и ще се създаде възможност за получаване по пощата.

Министърът на земеделието Димитър Греков посочи, че има и предложения за облекчаване на административните тежести, прилагани чрез Закона за животновъдството и Закона за горите.