Преодоляхме критичното изоставане в управлението на сектор "Околна среда" - сега системата работи ефективно и прозрачно за изпълнение на националните приоритети. Това посочва министърът на околната среда и водите Нона Караджова в публикуван на интернет страницата на МОСВ отчет за постигнатите резултати през мандата на правителството.

През изтичащия мандат ведомството е провело няколко основни реформи - преодоляло е критичното изоставане в управление на сектора и в изпълнението на европейските ангажименти на страната; концентрирало е целия финансов ресурс от международни и национални финансови източници за реализиране на национални приоритетни проекти; ускорило е многократно изграждането на стратегическата екологична инфраструктура на градовете, се посочва в доклада.

Според МОСВ е минимизиран рискът за българските данъкоплатци от налагане на санкции за стотици милиони евро, изградена е изцяло националната политика по изменение на климата и е установен необратим процес за преминаване към модерно управление на отпадъците.