Москва размаха заплашително пръст на София заради анонимната акция по боядисването на паметника на Съветската армия в розово като знак на извинение за българското участие в потушаването на Пражката пролет от 1968 година.

Такъв извод може да се направи от изявлението на говорителя на МВнР на Русия Александър Лукашевич, който, цитиран от РИА Новости, заявява, че „властите в България реагират недостатъчно на оскверняването на паметници на съветските воини.

„Разкрасеният” преди ден монумент се превърна в централна тема на българските, чешките и руските медии, като последните определиха акцията като вандалщина.

„Поредният инцидент стана на 21 август. Хулигани изцапаха с боя и надписи фигурите на воините на единия барелеф на монумента. Това изобщо не е първият случай на поругаване на паметници на съветските воини в България, за съжаление. Официалните власти все още не са реагирали по нужния начин на нашите многочислени безпокойства относно подобни актове на вандализъм”, казва Лукашевич.

По думите му, „руската страна отново иска да се предприемат действия за недопускане осмиването на паметниците на съветските воини, паднали за свободата на Европа и България от нацизма, както и за установяване и наказване на виновните за оскверняването на мемориала”.

„Съответните демарши нашето посолство в София е предприело към МВнР на България и кметството на българската столица”, уточнява Лукашевич.

По-малко от 24 часа, след като паметникът бе боядисан, от фондацията „България-Русия” платиха за почистването му и възвръщането му в естествен вид.

Преди две години организацията на Светлата Шаренкова заличи от паметника и графита „В крак с времето”.