Здравното ведомство ще сезира прокуратурата, заради скандала с турските ваксини срещу Хепатит Б. Сигналът ще бъде за опасна кампания, която застрашава сигурността на страната.

По думите на ресорния министър, подобни действия водят до съмнения за качеството на ваксините. Турция също била готова да заведе съдебен иск.

В bTV Новините ви разказахме, че сме получили ваксини, които не са разрешени за употреба в Европейския съюз, защото съдържат живак.

На извънредна пресконференция днес министърът увери, че спорните ваксини няма да се използват за имунизация на бебетата.

Петър Москов показа, че ваксината, която се използва в момента, видимо се различава от дарената от южната ни съседка.

„Ако трябва ще сложим снимки на сайта, за да може мамите да са спокойни и да не вярват на тези мръсници”, каза министър Москов.

Ведомството отново обяви търг за ваксините срещу 5 животозастрашаващи заболявания и министърът покани фирмите да участват. Ако никой не се отзове, отново ще внесем от Турция.

Никога по никакъв повод не е имало съмнение в качеството и безопасността на ваксините от задължителния имунизационен календар, каза министърът на здравеопазването Петър Москов на извънреден брифинг.

„Това е заплаха за сигурността на българските деца”, категоричен е Москов. По думите му в десетки родители са звъняли в министерството с въпроси за ваксините за Хепатит Б. „Ние третираме това като атака, която не е насочена към министерството, а буквално е насочена към националната сигурност”, каза здравният министър.

„Ако в следствие на такава грозна и лобистка кампания, в българските родители се появи съмнение за качеството и сигурността на ваксината и от това се породи съмнение дали да ваксинират децата си, последствията за нашите деца могат да бъдат пагубни”, допълни Москов.

Той поясни, че Министерство на здравеопазването подготвя становище до прокуратурата и ще предаде преписката. „Нека прокуратурата стигне до дъното кой стои зад цялата кампания, защото това е лобизъм, това граничи с престъпление”, каза още Москов.

По време на брифинга Москов показа две петвалентни ваксини. Едната е спечелена на търг през 2013 година в България, а другата е дарението от Турция на същата ваксина. „Разликата между двете ваксини е единствено в това, че върху едната има надписи на турски език. Друга разлика няма”, категоричен е здравният министър.

Турската ваксина е за извънредни ситуации

Дарението от Турция на ваксина за Хепатит Б, е извън споразумението с Турция за ваксини. Извън него във връзка с потенциален миграционен натиск, каза Петър Москов за турските ваксини.

Той подчерта, че тази ваксина ще се използва при нужда от по-масова ваксинация срещу Хепатит Б. В момента този внос от Турция нито има нужда да бъде разпространяван, нито ще бъде разпространяван, категоричен е Москов. „Ако трябва ще сложим и снимка на сайта, за да бъдат мамите абсолютно спокойни, за да не се влияят повече от мръсниците в тази кампания”, допълни министърът.

Москов каза, че презира хората, които стоят зад тази кампания. „Няма по-долна, ниска точка на човешкото падение от това, да използваш страховете на родителите за собствените им деца, за да реализираш бизнес интересите си”, каза той

„С днешна дата аз подписвам заповед за тръжна процедура в България, както е по закон, за обявяване на позициите по задължителния имунизационен календар, и каня най-официално всички фирми, които претендират за това, че са имали възможност да доставят в България ваксини, да дойдат да се явят на този търг и да гарантират българския имунизационен календар. Ако това не стане, ще продължим договорката си с Турция, за което още веднъж благодаря на турските си колеги”, каза още здравният министър.